Wat zijn nuttige micro-organismen?
Nuttige micro-organismen, ook wel nuttige microben genoemd, zijn micro-organismen die positieve effecten hebben op hun omgeving, waaronder verschillende biologische systemen en organismen. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol in biologische ongediertebestrijding door schadelijke plagen effectief te infecteren en te bestrijden.
Tot de nuttige micro-organismen voor plaagdierbestrijding behoren schimmels, bacteriën en virussen die van nature voorkomen in omgevingen zoals bodem, water en lucht. Deze micro-organismen worden ingezet voor plaagdierbestrijding door middel van toepassingen zoals biopesticiden, waarbij ze worden ingezet tegen ongedierte en een milieuvriendelijk alternatief vormen voor chemische bestrijdingsmiddelen.
Bekende voorbeelden van nuttige microben zijn de schimmels Lecanicillium muscarium, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae en Isaria fumosoroseus en de bacterie Bacillus thuringiensis.
Nuttige micro-organismen voor ongediertebestrijding
Hoe het werkt
- Infectie en kolonisatie: Nuttige micro-organismen beginnen met het infecteren van hun insectengastheer. De schimmels produceren sporen die zich vast hechten aan de cuticula (buitenste laag) van het insect. Eenmaal gehecht ontkiemen de sporen, dringen door de opperhuid en koloniseren het insectenlichaam.
- Inwendige schade: Eenmaal in het insect, verspreidt de schimmel zich en veroorzaakt deze interne schade. Dit kan leiden tot de dood van het insect.
- Sporenproductie: Terwijl het insect bezwijkt aan de schimmelinfectie, blijft de schimmel groeien. Uiteindelijk produceert hij meer sporen, die in de omgeving kunnen worden vrijgelaten om ander ongedierte te infecteren.
Voordelen van micro-organismen in de landbouw
Geen schadelijk residu
In tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen vormen nuttige micro-organismen een minimaal risico voor het milieu. Ze breken op natuurlijke wijze af en laten geen schadelijke residuen achter.
Nauwkeurige ongediertebestrijding
Nuttige micro-organismen zijn specifiek voor hun doelplagen, zoals bladluizen, witte vliegen en trips, waardoor de schade aan nuttige insecten en andere niet-doelorganismen tot een minimum wordt beperkt.
Minder afhankelijkheid van pesticiden
De integratie van nuttige micro-organismen in plaagdierbeheersstrategieën vermindert de behoefte aan chemische bestrijdingsmiddelen, wat bijdraagt aan een duurzamere en milieuvriendelijkere landbouw.