Bestuiving speelt een cruciale rol bij de vorming van vruchten en zaden. In de context van de teelt van gewassen in open velden is effectieve bestuiving de sleutel tot overvloedige oogsten en duurzame landbouw.
In open veldomgevingen behoren bijen tot de meest efficiënte en betrouwbare bestuivers. Hun foerageeractiviteiten maken kruisbestuiving van planten mogelijk, waardoor de genetische diversiteit toeneemt en een robuuste gewasgroei wordt bevorderd.
Hommels in het bijzonder zijn de beste bestuivers van de natuur voor vollegrondsgewassen, zoals kersen, appels en peren. Deze gewassen verbeteren zowel de vruchtzetting als de kwaliteit aanzienlijk. Ze zijn robuust en doen hun waardevolle werk zelfs bij ongunstige weersomstandigheden, lage temperaturen en lage lichtsom. Hommels bezoeken tot twee keer meer bloemen en brengen tot 2,7 keer meer stuifmeel over dan honingbijen om telers een vliegende start te geven naar optimale bestuiving.
Voordelen van hommels in open veld
Op het gebied van bestuiving van buitenteelten worden zowel honingbijen als hommels vaak ingezet door telers. Deze twee bestuivers verschillen echter aanzienlijk in verschillende aspecten, zoals uiterlijk, voeding, levensduur, communicatie en, met name, bestuivingsefficiëntie.
Hommels, met hun grotere lichaam en onderscheidende kenmerken, bieden verschillende voordelen ten opzichte van honingbijen bij het verbeteren van de bestuiving:
Capaciteit om stuifmeel te dragen
De capaciteit van hommels om stuifmeel te dragen is opmerkelijk superieur: ze deponeren ongeveer 2,7 keer meer stuifmeel per bloem in vergelijking met honingbijen. Deze overvloed aan stuifmeel blijkt een belangrijke rol te spelen bij het bevorderen van een robuuste bestuiving en draagt bij aan de ontwikkeling van uniformere en grotere vruchten en groenten, wat uiteindelijk leidt tot hogere opbrengsten.
Aanpassingsvermogen aan weersomstandigheden
Hommels hebben een indrukwekkend aanpassingsvermogen aan diverse weersomstandigheden dankzij hun vermogen om hun lichaamstemperatuur te regelen. Dankzij deze unieke eigenschap kunnen ze actief blijven in een breder bereik van temperaturen, waardoor ze bijzonder effectieve bestuivers zijn, zelfs tijdens koele en natte weersomstandigheden wanneer honingbijen minder actief zijn.
Buitenteelt bestuiving
Kortbloeiende gewassen
Pruimen, perziken, abrikozen en amandelbomen zijn enkele kortbloeiende gewassen in volle grond. De effectieve periode voor bestuiving en vruchtzetting duurt slechts enkele weken. Tijdens deze cruciale periode zijn efficiënte en actieve bestuivers, zoals hommels, een must. De beste bestuiving vindt 's ochtends vroeg plaats, vandaar dat het gebruik van hommels, die vroeg opstaan, wordt aanbevolen.
Natupol Booster is ontwikkeld voor teelten met een korte (één tot vier weken) intensieve bloeiperiode en die veel nectar produceren. Voor vroeg bloeiende gewassen is Natupol Trio met extra isolatie een betere keuze.
Langbloeiende gewassen
Deze gewassen, zoals appels, peren of avocado's, worden gekenmerkt door een lange bloeiperiode en bieden continu nectar en stuifmeel, zodat hommels tijdens hun hele activiteitscyclus toegang hebben tot voedsel.
Tripol, dat 3 kolonies van een groot aantal bevat, is de beste keuze voor langbloeiende gewassen.
Buitenteelt bestuiving advies
Het bereiken van een optimale bestuiving in buitenteelten is van vitaal belang voor een overvloedige opbrengst en gezonde, bloeiende planten. Ons advies is ontworpen om telers zoals jij te voorzien van waardevolle inzichten en bewezen strategieën om effectieve bestuiving te bevorderen. Door onze aanbevelingen op te volgen, kun je het volledige potentieel van de bestuivers in de natuur benutten en opmerkelijke verbeteringen in de productiviteit van je gewas realiseren.