Snijbloemen

Over

Veel planten met een sierwaarde worden speciaal gekweekt als snijbloem. Het gaat hier om diverse soorten. Herkomst, teeltwijze en substraat verschilt sterk. Belangrijke soorten zijn:

  • Roos: De roos (Rosa) behoort tot het geslacht Rosa uit de familie van de Rosaceae. Ook de bloemen van de plant worden roos genoemd. Er zijn meer dan honderd rozensoorten en duizenden verschillende rassen.
  • Hortensia of Hydrangea, heeft zijn oorsprong in Azie en Noord- en Zuid Amerika. Sommige soorten zijn ontwikkeld tot grote bomen, anderen tot kleine compacte struiken. De laatste decennia wordt de Hortensia als snijbloem gekweekt in allerlei bloemkleuren en bloem grootten.
  • Hippeastrum is de Latijnse naam voor een bolgewas wat van origine uit Midden- en Zuid-Amerika komt, en in Nederland Amaryllis wordt genoemd. Een bolgewas uit de grote familie van de Amaryllidaceae, de narcisfamilie. De Hippeastrum komt uit Amerika, van Noord-Argentinië tot aan Mexico en de Caraïben. Wordt vanuit een bol gekweekt als snijbloem of verkocht als potplant.
  • Freesia: De freesia is een kruidachtige overblijvende bloeiende plant uit de familie Iridaceae. De geteelde freesia's zijn sierlijke trechtervormige hybriden, die afstammen van een aantal freesiasoorten.
  • Lelie: Lilium is een geslacht van kruidachtige bloeiende planten. De meeste leliesoorten komen van oorsprong uit gematigde gebieden op het noordelijke halfrond, maar ze komen ook voor in de noordelijke subtropen.