Cichorium intybus var. foliosum

Witloof

Over

Witloof (Cichorium intybus var. foliosum) behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae) Witloof is een tweejarige teelt die vooral voorkomt in West-Europa meer bepaald: Frankrijk en België en later ook Nederland.

Gedurende het eerste jaar teelt men de wortel. Oorspronkelijk gebeurt het zaaien in mei en oogst de boer de wortelen tegen de herfst. Na de oogst ondergaat de wortel een rustperiode, dit gebeurt in de frigo. Hierna vindt de trek plaats waarbij de wortel nieuw loof vormt. Een witloofkrop heeft zo’n 3 tot 4 weken nodig om uit te groeien. Dit gebeurt in een donkere ruimte wat er voor zorgt dat het witloof de mooie witgele kleur heeft.

Witloof kan op twee manieren geforceerd worden, grondcultuur of hydrocultuur. Grondwitloof is erkend als een streekproduct, hydrocultuur heeft dan weer het voordeel het hele jaar door te kunnen forceren. Hiervoor worden de wortels gedurende een lange periode in ijs bewaard.
Bedrijven raken meer en meer gespecialiseerd in bepaalde processen van de teelt waardoor het telen van de wortels meer en meer verricht wordt door akkerbouwbedrijven.