Drosophila suzukii

Suzuki fruitvlieg

Algemeen

Sinds het begin van zijn invasie in 2008/2009 heeft de Suzuki fruitvlieg, ook wel Aziatische fruitvlieg genoemd, zich verspreid in Noord- en Zuid-Amerika en Europa, waar hij grote opbrengstverliezen veroorzaakt in allerlei bessen, frambozen, aardbeien, kersen en druiven.

Levenscyclus en uiterlijk van de Suzuki fruitvlieg

Volwassen Suzuki fruitvliegen zijn klein (ca. 2-3 mm) en hebben een spanwijdte van 6-8 mm. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. Door de grote donkere vlek op elke vleugel zijn ze eenvoudig te onderscheiden van mannetjes van andere Drosophila-soorten en van vrouwtjes van hun eigen soort. De vrouwtjes hebben een sterke, op een zaag gelijkende legboor. Daarmee prikken ze door de buitenkant van de vrucht van de waardplant om er een ei in te leggen. De eieren zijn wit, 0,6 mm lang en 0,2 mm breed. Elk ei heeft twee ademhalingsbuizen die uitsteken uit het fruit. De larven doorlopen drie stadia. In het derde stadium zijn de larven ongeveer 3,9 mm groot. De poppen van Drosophila suzukii zijn geelbruin en 3 mm groot.

In tegenstelling tot overige Drosophila-soorten leggen de vrouwtjes van D. suzukii hun eieren in gezond, onrijp fruit. De larven ontwikkelen zich in het fruit. Ze verpoppen zich geheel of gedeeltelijk in het fruit, of buiten het fruit op de grond.

Bestrijding van de Suzuki fruitvlieg