Categorie: Artikel
Publicatiedatum: december 22, 2021

Laat je niet verrassen door bladluis!

Laat je niet verrassen door bladluis!

Verschillende teelten zullen tijdens de jaarwissel aan het nieuwe seizoen beginnen of zijn daar reeds aan begonnen. Hoog tijd om Koppert's basisprogramma aan luisbestrijders nog eens voor te stellen.

Basisprogramma

Werken volgens een preventief basisschema geeft de grootste kans op slagen. Koppert heeft een heel gamma aan luisbestrijders die op verschillende momenten in de teeltcyclus het verschil kunnen maken.

Preventief

Onze sluipwespen (Aphiscout, Aphipar, Aphipar-M, Ervipar en Aphilin) zijn het best uitgerust om de eerste luizen in jouw gewas op te sporen en meteen te parasiteren. Daarom zijn ze uitermate geschikt om preventief in te zetten. Als je dat doet, vind je bij de eerste luishaarden ook al direct de mummies (=parasitering) van deze parasieten. Hierdoor kan je een snelle luisontwikkeling voorkomen.

Omdat niet alle soorten luis even goed geparasiteerd worden, zet je ook best preventief galmuggen (Aphidend) uit. Deze galmuggen worden geleverd in popstadium. Deze poppen groeien uit tot adulten die beginnende luishaarden opzoeken om er hun eitjes te leggen tussen de luizen. Als de larven uitkomen, beginnen deze onmiddellijk de luizen leeg te zuigen. Tussen introductie en het actief leegzuigen van luizen door de larven kan meer dan een week tijd zitten. Daarom zou een curatieve aanpak vaak te laat komen.

Preventief vanaf bloei

Zweefvliegen (Epysirphus en Rophoria) kan je aanvullend inzetten vanaf begin bloei. Dit omdat de adulten van de zweefvliegen zowel stuifmeel als nectar nodig voor een goede ontwikkeling. Vanaf dan kunnen deze luisbestrijders de preventieve strategie goed aanvullen omwille van volgende voordelen:

  • Ze hebben een grote actieradius.
  • De larven eten alle luizensoorten.
  • Ze vestigen zich makkelijk in het gewas.
  • Ze ondersteunen de luisbestrijding tot laat in het najaar. (als andere bestrijders het vaak al minder beginnen te doen)

Alle voorgaande bestrijders vormen samen de basis van een degelijke luisbestrijding in zowat alle teelten. Elke soort heeft dus zijn eigen specifieke kenmerken en is dus onmisbaar in de strategie.

Haardbestrijding

Steeds vaker wordt het basisprogramma nog aangevuld met gaasvliegen (Chrysopa) of lieveheersbeestjes (Aphidalia) die als haardbestrijders worden ingezet.

Het allerbelangrijkste in luisbestrijding is: begin zeker op tijd! Daarnaast is het basisprogramma aanhouden vaak de meest rendabelste en meest veilige strategie. Op die manier blijven Chrysopa en/of Aphidalia voldoende om mogelijke haarden op te ruimen en is de noodzaak aan chemische correcties minder groot.

Jouw Koppert consultant helpt je graag met het uitwerken van de voor jou meest geschikte strategie.