Categorie: Artikel
Publicatiedatum: augustus 10, 2022

Optimale bestrijding van witte vlieg in aardbei met Limonica

Optimale bestrijding van witte vlieg in aardbei met Limonica

Het product Limonica (Amblydromalus limonicus) is al een aantal jaren een vast onderdeel in onze IPM-strategie in aardbeien. Limonica predeert alle larvestadia van witte vlieg en dus ook de grotere stadia. Verder heeft deze roofmijt het voordeel dat hij koudetolerant is. Hij overleeft dan ook de kouperiode tijdens de winterrust.

Bijvoeren voor optimale ontwikkeling

Onderzoek en praktijkervaringen leren dat Limonica beter ontwikkelt wanneer er wordt bijgevoerd met voermijten. Het product Nutari wordt hiervoor ingezet.

Daarnaast zijn er diverse praktijkervaringen met een combinatie van bijvoerproducten. Hierin zien we dat juist de combinatie van voermijten en een droog en lang houdbaar bijvoerproduct goed werkt.

Gelijkmatige verdeling met Natutec Top

Zet de bijvoerproducten tegelijk in met Limonica en blijf daarna ook nog regelmatig bijvoeren. Totaal zo’n 5-7 keer. Het is belangrijk om te blijven bijvoeren ook als er witte vlieg aanwezig is. Zo is er constant een gevarieerd voedselaanbod voor de roofmijten. De ontwikkeling van Limonica is dan optimaal.

Zorg dat het materiaal gelijkmatig verdeeld wordt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Natutec Top. Strooi met de laatste bijvoerronde in december Nutari in het hart van de plant. Limonica kruipt dan achter de voermijt aan naar het hart van de plant waar hij tijdens de periode van winterrust kan overleven. Begin weer met bijvoeren na het opstoken in het voorjaar.

Andere aanpak

De ontwikkeling van witte vlieg kan ook geremd worden via de weerbaarheid van de plant. Wij doen veel onderzoek in deze richting. We verlagen de nitraatgift en compenseren dit deels met organische stikstof in de vorm van Vidi Funda. Met deze manier van telen krijg je een weerbaarder gewas dat minder aantrekkelijk is voor zuigende insecten.

Meer hierover weten? Neem contact op met uw Koppert adviseur.