Categorie: Artikel
Publicatiedatum: februari 17, 2020

Swirski-Mite helpt je uit brand; altijd en overal!

Trips en witte vlieg te lijf gaan? Dan is Swirski-Mite een uitstekende ‘partner in crime’. Het product bevat Amblyseius swirskii; een roofmijt die eigenlijk niet zo kieskeurig is als het gaat om zijn dagelijkse maal. Hij eet namelijk veel soorten kleine insecten en mijten. Ideaal als verschillende soorten plagen tegelijk voorkomen. Swirski-Mite is in verschillende formuleringen beschikbaar; er is altijd een oplossing op maat.

De swirskii-roofmijt houdt van mooi weer. Maar hij kan tegen veel klimaatomstandigheden, mits het niet té koud wordt. Dat maakt swirskii geschikt voor (inzet in) veel verschillende klimaatregio’s.

Al deze eigenschappen samen maken swirskii tot de referentie (benchmark) binnen de roofmijten. De effectiviteit van andere roofmijten wordt altijd vergeleken met deze soort: scoren zij net zo goed als swirskii of blijven ze achter?

De roofmijt kan zich voortplanten in het gewas, zodat je niet voortdurend nieuwe exemplaren hoeft in te zetten. Meerdere factoren bepalen hoe snel dat gebeurt. Bijvoorbeeld hoeveel prooien er zijn en of er andere voedselbronnen voorhanden zijn (bijvoorbeeld stuifmeel). Ook het microklimaat - de temperatuur en de luchtvochtigheid rond het blad - is erg belangrijk.

Andere omstandigheden, andere mogelijkheden

Als teler ben je vaak ook strateeg. Plaagbestrijding vergt namelijk in iedere situatie een andere strategie. Soms is snel reageren op een plaag een must, een andere keer wil je - om goed beslagen ten ijs te komen - langzaam een legertje van roofmijten opbouwen, dat klaarstaat als problemen opdoemen. Swirski-Mite kent meerdere formuleringen, die passen bij die verschillende strategieën.

De gewone Swirski-Mite zit in een fles met een handige doseerdop. Hiermee kun je de roofmijten gemakkelijk in het gewas uitstrooien. Ook verblazen is bij sommige gewassen een mogelijkheid. Dit product is heel geschikt wanneer snel schakelen nodig is, omdat een plaag steeds meer terrein wint in jouw gewas. Je kunt namelijk gemakkelijk veel roofmijten in één keer uitzetten.

Kies je voor een langdurige toevoer van roofmijten, dan liggen kweekzakjes Swirski-Mite meer voor de hand. In deze zakjes zitten de roofmijten, voedsel en zemelen ter bescherming. Ze vermenigvuldigen zich in het zakje en lopen van daaruit het gewas in. Er komen namelijk drie à vier keer zoveel roofmijten uit het zakje, als er oorspronkelijk in zaten!

Er bestaan drie versies: Swirski-Mite Plus, Swirski-Mite LD en Swirski Ulti-Mite. De tweede heeft een net wat andere samenstelling omdat er twee soorten voeding in het zakje zitten.

De Swirski-Mite Plus- en Swirski-Mite LD-kweekzakjes zijn van papier. Ideaal voor de toepassing in kassen! Maar staan je gewassen in tunnels, in de open lucht, of is het altijd erg vochtig, dan is Swirski Ulti-Mite een betere oplossing. De samenstelling is hetzelfde, maar een folie-zakje beschermt de roofmijten beter tegen vocht maar ook tegen droogte. Een uniek gepatenteerd systeem, dat zijn werking in de praktijk ruimschoots heeft bewezen. Zo hoort geïntegreerde gewasbescherming ook bij niet-optimale omstandigheden tot de mogelijkheden. Kortom: er is altijd een oplossing die past bij de gekozen strategie en omstandigheden. Swirski-Mite helpt je hoe dan ook uit de brand!