Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 27, 2020

Spidex in de kijker

Spidex of misschien beter bekend onder telers als Phytoseiulus persimilis is misschien wel het oudstse product van Koppert. Maar het is en blijft één van de top opties van telers om spint op een biologische manier te gaan aanpakken. Daarom blijft Koppert veel tijd en moeite steken in het product.

De ontdekking en verkoop van het product is meer dan 50 jaar geleden van start gegaan en ligt aan de basis van de opstart van Koppert. Maar ook nu behoort het tot onze best verkochte producten. Net omdat telers er makkelijk naartoe kunnen grijpen en omdat ze op de goede werking vertrouwen. Bovendien geldt dit voor tal van teelten.

Roofmijten zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat de productie en het transport onder de juiste omstandigheden plaatsvinden. Koppert houdt daarom continu de vinger aan de pols en laat niets aan het toeval over.

Je krijgt een zending Spidex binnen en staat op het punt de roofmijten los te laten in het gewas. Dan wil je natuurlijk wel zeker weten of de beestjes het transport goed hebben doorstaan en vitaal zijn. Wat doe je dan? Kijk of je levende mijten rond ziet kruipen. Het kan helpen om de flessen even rechtop te zetten. Dan kruipen meer beestjes naar boven. Zo kun je zien of ze voldoende levendig zijn en inderdaad staan te popelen om het gewas in te gaan.

Let op! Als je ze nog even moet bewaren, leg de flessen dan weer horizontaal neer. En in het donker, bij een temperatuur van 8 tot 10° C. Dan voelen de roofmijten zich namelijk het lekkerst. Maar desondanks: laat de mijten, als het even kan, meteen los in het gewas.

Voortdurende controle

Bij Koppert controleren we de kwaliteit van de geleverde roofmijten voortdurend aan de hand van een strikt protocol. Labmedewerkers checken of de kweek goed verloopt. Vervolgens doen ze steekproeven, waarbij ze kijken of de verpakkingen die klaarstaan voor verzending genoeg vitale roofmijten bevatten. En ook tijdens het transport laten we niets aan het toeval over: met logtags houden we in de gaten of de omstandigheden optimaal zijn en het niet te warm of te koud wordt. Ook na aankomst checken onze dochterbedrijven de kwaliteit nog een keer.

De bal ligt bij jou

Door optimale omstandigheden tijdens de kweek en het transport garanderen we het beste resultaat. Vervolgens ligt de bal bij jou: zet de roofmijten zo snel mogelijk in het gewas uit. Daar voelen ze zich immers het beste thuis en kunnen ze zich tegoed doen aan hun favoriete voedsel; de spintmijt.

Aanbevolen voor jou