Categorie: Persbericht
Publicatiedatum: april 08, 2021

Voordeligere en betere biologische bestrijding van bladluis, wolluis en echinotrips

Voordeligere en betere biologische bestrijding van bladluis, wolluis en Echinotrips

Door gebruik te maken van een vroeger stadium van de gaasvlieg – de natuurlijke vijand van bladluis, wolluis en Echinotrips – kunnen telers deze schadelijke plagen nu doeltreffender en economischer aanpakken. De voortdurende R&D-inspanningen van Koppert Biological Systems, de toonaangevende innovator op het gebied van biologische gewasbescherming, hebben geresulteerd in een nieuw product dat op de markt wordt gebracht onder de naam Chrysopa-E. Dit product maak efficiënter gebruik van het eistadium van de gaasvlieg, Chrysoperla carnea, in plaats van het eerder gebruikte larvenstadium.

Bladluizen en wolluizen zijn moeilijk te bestrijden en vormen een toenemend probleem in veel gewassen waarin de haarden explosief kunnen groeien. Nu er steeds minder chemische middelen beschikbaar zijn om plagen te bestrijden, hebben veel telers hun toevlucht genomen tot biologische oplossingen en IPM-programma's om plagen en ziekten onder controle te houden.

Grotere doeltreffendheid tegen lagere kosten

Chrysopa-E kan tegen lagere productiekosten worden geproduceerd, zodat de teler voor minder geld veel meer bestrijders kan inzetten. Met Chrysopa-E krijgt de teler een arsenaal aan biologische bestrijdingsmiddelen klaar voor actie. Chrysopa-E voedt zich met alle soorten bladluis, wolluis en Echinotrips, dus in dat opzicht is dit een natuurlijke vijand met een uitgebreid menu. Chrysopa-E kan ook preventief worden gebruikt, wat de teler meer zekerheid biedt. Omdat er steeds minder bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn, is er behoefte aan betaalbare oplossingen zoals Chrysopa-E.

Zowel larven- als eistadium beschikbaar

Terwijl het larvenproduct wordt geleverd in een emmer van 6 liter met 10.000 larven, worden de eieren geleverd in een canister van 90 ml met 100.000 eieren. Dit levert een winst op wat betreft het transportvolume en zorgt voor een duurzamere toeleveringsketen. Het bestaande Chrysopa-product (larven) blijft beschikbaar en kan worden gebruikt voor haarden (plekken in de kas met een cluster van veel plaaginsecten). Chrysopa-E is geschikt voor een breed scala aan gewassen en Koppert heeft goede resultaten behaald met proeven in diverse gewassen. Er zijn in Canada positieve resultaten behaald met het gebruik van eieren voor medicinale cannabis.

Voordelen van Chrysopa-E

Door de aantrekkelijke prijs kunnen telers veel meer natuurlijke vijanden inzetten en zo plagen beter bestrijden, met een beter rendement op de investering. Chrysopa-E is door de lagere kosten ook geschikt voor langdurig preventief gebruik met minder behoefte aan chemische correcties die het totale biologische systeem in de kas kunnen verstoren. Het product bevat geen dragermateriaal, zodat de bladeren schoon blijven. Dit is vooral een voordeel bij cannabis, maar bepaalde siergewassen kunnen er ook van profiteren.