Categorie: Artikel
Publicatiedatum: mei 19, 2021

Bladluis: jaarrond een uitdaging

Bladluis: jaarrond een uitdaging

Door het wegvallen van selectieve chemische middelen heeft bladluis zich in veel verschillende teelten ontwikkeld tot één van de belangrijkste plagen. Omdat de resterende chemie meestal een te grote negatieve impact heeft op jouw bestrijders die o.a. spint, trips en witte vlieg controleren moeten we bladluis nu ook intensiever met biologie aanpakken.

Vergeet Aphidend niet in jouw preventieve strategie

Preventief sluipwespen zoals Aphiscout, Aphipar en Aphipar-M inzetten was eerder al goed ingeburgerd. Onze galmuggen bekend onder de naam Aphidend, al dan niet lokaal bijzetten, is, ten onrechte, nog niet bij iedereen even goed bekend. Toch speelt deze interessante luisbestrijder een heel belangrijke rol in de biologische aanpak van bladluis. Net omdat deze galmug alle luizensoorten eet! Dit nuttige insect wordt geleverd in het popstadium; hieruit komen de adulten die kleine bladluiskolonies opzoeken waar ze tussen de bladluizen hun eitjes afzetten (met loepje makkelijk terug te vinden door hun oranje kleur). Omdat het pas de larven zijn die de bladluizen leegzuigen kan je hier na uitzetten geen direct effect van verwachten. Daarom is het aangewezen om deze galmug al in te zetten op het ogenblik dat er luis gesignaleerd wordt, ook al loopt de parasitering op dat ogenblik goed!

Toch verrast?

Ben je toch verrast door de snelle ontwikkeling van bladluis en wil je direct effect? Dan adviseren we om Chrysopa larven in te zetten. Jouw Koppert consultant geeft je graag advies op maat van jouw situatie.