Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juni 04, 2020

Tien feiten over trips

Trips is een grote vijand voor veel gewassen, en een probleem dat snel grote proporties kan aannemen. Bij de aanpak van dit insect kun je als teler dan ook niet over één nacht ijs gaan; een weloverwegen strategie is een must. Kennis over deze plaag helpt je om, samen met de experts van Koppert, de juiste keuzes te maken. Daarom spijkeren we je kennis bij met tien belangrijke feiten over trips.

1

Waaraan je trips kan herkennen? Deze vliegende insecten zijn langwerpig en uitermate klein; tussen de 0,5 en 2,5 mm.

2

De trips-familie is enorm groot; er zijn veel soorten trips. Maar geen paniek; de meeste daarvan zijn onschuldig. Californische trips (Frankliniella occidentalis) geeft de meeste problemen. Maar regelmatig duiken ook andere soorten op, die schade veroorzaken. Voor telers zijn ze vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.

3

Om trips effectief te lijf te kunnen gaan, moet je weten welke indringer je in huis hebt. De experts van Koppert helpen je om de identiteit van de indringers vast te stellen.

4

Trips zuigt plantensappen uit de bovenste blad- en of bloemcellen. Daardoor ontstaan karakteristieke zilvergrijze vlekken en bruine puntjes. Dit kan leiden tot forse schade.

5

Heel bijzonder: de trips-vrouwtjes kunnen zonder bevruchting eitjes leggen. Meestal komen daar alleen mannetjes uit, maar bij tabakstrips zijn het juist alleen vrouwtjes. Als ze wel bevrucht worden, bestaan de nakomelingen uit zowel mannetjes als vrouwtjes.

6

Bij het eitjes leggen beschadigt het vrouwtje de plant. Zo’n beschadiging kan leiden tot een vergroeiing.

7

Actie is geboden: zonder maatregelen ontwikkelt de trips-populatie in de kas zich explosief. Californische trips verdubbelt bijvoorbeeld in vier dagen. Er is dus geen tijd te verliezen!

8

Trips heeft nog een extra troef in handen; de poppen zitten namelijk vaak in de grond. Met parasitaire aaltjes is dit stadium aan te pakken.

9

De insecten houden niet van kou: bij lage temperaturen gaan de trips in rust op een verborgen plek.

10

Je staat er niet alleen voor in de strijd tegen trips: roofmijten en -wantsen zijn natuurlijke vijanden van het insect. Ook aaltjes kunnen een rol vervullen in de bestrijding.