Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juni 30, 2020

Bladluisbestrijding 2.0

De gebruikelijke manier van bladluisbestrijding kwam in 2020 toch wat onder druk. Reden was onder meer het wegvallen van chemische correctiemiddelen. De nood aan een betrouwbare IPM strategie werd aanzienlijk groter, en dit geld voor verschillende teelten onder glas, plastiek- en openluchtteelten. De hogere temperaturen van de laatste weken zorgen voor enorm snelle ontwikkelingen van de luis en dat vraagt dus extra aandacht!

Aan de basis van deze strategie liggen de diverse natuurlijke vijanden. Deze zijn prima toe te passen alhoewel het natuurlijk altijd maatwerk blijft per bedrijf als het gaat om de exacte inzet en toepassing. Samen met de teler kijken we welke soorten bladluis en andere plagen we kunnen verwachten. Dan gaan we aan de slag om de strategie te bepalen om de bladluis en eventuele andere plagen aan te pakken. Vaak starten we preventief met Aphiscout en Aphipar sluipwespen en Aphidend galmuggen. Deze periode is de kans groot dat hyperparasieten roet in het eten gooien waardoor we sneller naar een curatief schema overschakelen. We maken nu sneller gebruik van de veelvraat Chrysopa (larven van de gaasvlieg), aphidend (galmug) en/of zweefvliegen.

Natuurlijk begint alles met goed en regelmatig scouten en waarnemen in het gewas, eigenlijk elke week. Moet er dan onverhoopt toch gecorrigeerd worden dan kan dat met één van de weinige selectieve chemische middelen. De voorkeur gaat dan uit om zo lang als kan lokaal te behandelen.