Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 24, 2022

Nutemia: de winnende formule om roofmijten te voeden

Nutemia: de winnende formule om roofmijten te voeden

Koppert heeft een nieuw bijvoerproduct voor roofmijten op de markt gebracht waardoor de natuurlijke vijanden nog harder aan de slag gaan om schadelijke plagen bij uiteenlopende gewassen te bestrijden. Nutemia, een nieuwe mix die rijk is aan voedingsstoffen, vormt een aanvulling op het menu van diverse roofmijten en zorgt voor een populatiegroei van tot wel 50%.

Het is essentieel om hongerige roofmijten alternatieve voeding te geven zodat ze gedurende langere tijd een grote verscheidenheid aan schadelijke mijten kunnen bestrijden. Koppert heeft Nutemia nu opgenomen in haar assortiment bijvoeding en biedt hiermee een combinatie van voedingsstoffen die roofmijten niet kunnen weerstaan. De nieuwe bijvoeding is een winnende combinatie van twee bestaande voedselbronnen: Nutari en Artefeed. Samen geven ze roofmijten een voedingsboost waarmee hun populatie aanzienlijk sneller groeit en waardoor ze langer werkzaam zijn. Het nieuwe product is verkrijgbaar vanaf 16 januari.

Een winnende combinatie

Nutari (met Carpoglyphus lactis) heeft als voordeel dat het roofmijten een zeer voedingsrijke start geeft, maar de voedingswaarde neemt na de eerste paar dagen af. Artefeed (met Artemia spp.) is een wat minder smaakvolle voeding voor roofmijten, maar behoudt zijn voedingswaarde gedurende een langere periode. Onze winnende combinatie heeft daardoor een betere voedingswaarde en het effect houdt langer aan. Dit zorgt voor een betere groei van de populatie roofmijten en daardoor voor een betere tripsbestrijding.

“Het opbouwen van een sterk leger roofmijten in het gewas is van groot belang”, vertelt Product Manager Tim Bossinga. “Hoewel de schadelijke plaag als hun voedsel dient, hebben ze aanvullende voeding nodig om te kunnen overleven. Nutemia biedt hen de beste combinatie van op de markt verkrijgbare voeding.”

Het product wordt idealiter gebruikt bij siergewassen en is met name effectief bij chrysanten. Het kan echter ook worden toegepast bij andere gewassen waar roofmijten worden gebruikt, zoals komkommer en andere groenten. Het werkt voor generalistische roofmijten als Phytoseiidae die op het blad leven: Limonica (Amblydromalus limonicus), Swirski-Mite (Amblyseius swirskii), Spical (Neoseiulus californicus), Thripex (Neoseiulus cucumeris) en Montdo-Mite (Transeius montdorensis).

Extra voordelen

  • Arbeidsbesparend – een alles-in-een-product, gebruiksklaar voor de teler om roofmijten bij te voeden
  • Een eenvoudigere, wekelijkse toediening
  • De plastic verpakking is vervangen door een kartonnen koker