Categorie: Artikel
Publicatiedatum: mei 03, 2021

Buxatrap en Capsanem: een ideale en effectieve combinatie voor controle buxusmot

Buxatrap en Capsanem: een ideale en effectieve combinatie voor vroegtijdige signalering en biologische controle van buxusmot

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is oligofaag en voedt zich met name met de bladeren van buxus (Buxus spp). Door verregaande ontbladering kan de struik afsterven. Sinds de eerste signalisatie van buxusmot in Europa, heeft deze al ernstige schade aangericht. In de afgelopen jaren heeft hij een spoor van vernieling achtergelaten in bossen, parken, boomkwekerijen en tuinen in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Buxusrupsen kunnen zich in grote aantallen ontwikkelen, waardoor de buxus in ernstige gevallen zelfs afsterft. De rupsen ontbladeren de struiken en laten soms over de hele struik bladskeletten achter. Bij oudere buxusstruiken kunnen ze zelfs de bast aantasten. Buxusrupsen zijn groen met opvallende zwarte strepen en witte stippen.

Koppert Biological Systems heeft het biologische antwoord in twee eenvoudige stappen:

Stap één: vroegtijdige signalering met Buxatrap en Pherodis

Er moet in het voorjaar goed worden gelet op de vroege tekenen van de plaag. De eerste stap is om vallen (Buxatrap) met het specifieke seksferomoon Pherodis Cydalima perspectalis te gebruiken om de mannetjesmot te lokken. Vrouwtjes worden niet gelokt. Buxatrap kan zonder water worden gebruikt, waardoor het een heel eenvoudige onderhoudsvrije val is gedurende het hele seizoen.

Stap twee: biologische bestrijding van rupsen met Capsanem

Laboratorium- en veldonderzoek maar ook praktijk toepassingen hebben aangetoond dat Koppert's entomopathogene nematodenproduct Capsanem (dat Steinernema carpocapsae bevat) jonge buxusmotlarven effectief bestrijdt (daarom is vroege signalering van de plaag cruciaal).

Koppert adviseert de nematoden toe te passen als het vochtgehalte rond de bladeren hoog is. Daarom worden bladbespuitingen met deze nematoden in de avond aanbevolenen door middel van de juiste uitzettechnieken. Hierdoor blijven de nematoden lang genoeg in leven om een prooi te zoeken en effectief te doden.

Capsanem_Koppert_BIological_Systems-2.jpg

Aanbevolen voor jou