Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 19, 2021

Verlengd seizoen voor biologische bestrijding met nematodenproduct Entonem

Verlengd seizoen voor biologische bestrijding met nematodenproduct Entonem

Uit nieuw onderzoek van Koppert Biological Systems naar de doeltreffendheid van een reeks biologische bestrijdingsproducten met nematoden is gebleken dat een van de stammen van de entomopathogene nematode (EPN) Steinernema feltiae een grotere koudetolerantie heeft dan aanvankelijk bekend was. Steinernema feltiae (Entonem) waarop de biologische bestrijding van plagen zoals de taxuskever en de eikenprocessierups is gebaseerd, boekt goede resultaten bij temperaturen die dagelijks schommelen tussen de 5 °C en 13 °C.

20210242_Koppert_-_Webbanner_Cold-tolerant_nematoden_640x300px_NL_-_01.jpg

R&D bewijst koudetolerantie

“Op basis van de beschikbare kennis in de literatuur en onze eigen ervaring en inzichten werkte een team van zeven onderzoekers in Nederland en Spanje aan verschillende nematodenonderzoeksprojecten om de relevante aspecten van onze bestaande reeks nematoden beter te begrijpen. Uit dit onderzoek bleek dat Entonem (Steinernema feltiae) zelfs bij lage temperaturen als biologische oplossing kan worden gebruikt”, vertelt Cyrille Verdun, Nematode Product Manager bij Koppert.

Recente proeven van Koppert, waarbij koude dagen werden nagebootst met natuurlijk schommelende dag- en nachttemperaturen die binnen 24 uur varieerden van 5 ⁰C tot 13 ⁰C, hebben aangetoond dat de ondergrens nog lager ligt dan aanvankelijk bekend was. Verdun legt uit dat de ondergrens van 5 °C belangrijk is omdat hierdoor het temperatuurbereik wordt uitgebreid waarin Entonem kan worden gebruikt om vroeg in het seizoen voorkomende plagen, zoals de taxuskever en eikenprocessierups, te bestrijden.

Koudetolerantie is belangrijk

“Het aantal plaaginsecten waarop Entonem kan worden toegepast, zal verder worden uitgebreid. We zijn nog bezig het volledige potentieel van dit product te onderzoeken”, aldus Roxina Soler, Agronomical Development Coordinator bij Koppert. “We hebben alle drie onze nematodenproducten getest en hoewel het optimale temperatuurbereik voor Steinernema feltiae (Entonem) tussen 14 °C en 26 °C ligt, is het ook de beste koudetolerante nematode in ons assortiment en kan deze worden gebruikt wanneer de bodemtemperatuur schommelt tussen de 5 ⁰C en 14 ⁰C.”

Om tegemoet te komen aan de wereldwijd toenemende vraag naar EPN-oplossingen voor biologische gewasbescherming, heeft Koppert Biological Systems, marktleider op het gebied van biologische bestrijdingsmiddelen, onlangs geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Zijn fermentatiecapaciteit zal worden opgevoerd tot 175.000 liter om aan de marktvraag te voldoen.