Nematoden verminderen de larven van Tuta aanzienlijk

Nematoden verminderen de larven van Tuta aanzienlijk

Terwijl de verspreiding vanTuta absolutablijft tomatenplanten wereldwijd ernstige schade toebrengen, bevestigt de Italiaanse teler en technicus van kastomaten, Vittorio Zoboli, dat het op nematoden gebaseerde product Steinernema feltiae van Koppert deze vernietigende larven in zijn gewas aanzienlijk heeft teruggedrongen.

Dit is het eerste jaar dat we Steinernema feltiae hebben toegepast en na de eerste cyclus van drie behandelingen met nematoden zagen we een vermindering van Tuta in het gewas van meer dan 80%. De grote plaag die aanwezig was, was gereduceerd en onder controle, en de toepassing heeft sterk bijgedragen aan de conditie van de planten," zegt Zoboli die werkt bij Società Agricola Gandini Antonio in Guidizzolo, Noord-Italië.

We onderzochten verschillende dode larven onder de microscoop en zagen tientallen parasitaire nematoden in de larven bewegen", vervolgt Zoboli. Na dit resultaat zijn we blijven spuiten met nematoden telkens als er een nieuwe golf van kleine larven was en het probleem is daarna nooit groter geworden.'

Vermindering van chemicaliën

Met behulp van biologische bestrijding hebben we de hoeveelheid chemicaliën in onze kassen aanzienlijk kunnen verminderen. Società Agricola Gandini Antonio levert aan verschillende grote supermarkten en we willen een constant, veilig en duurzaam product aanbieden. Aangezien het gebruik van chemicaliën onder druk staat en biologische beschermingsmethoden positief worden beoordeeld, worden groenten die worden beschermd met IPM-oplossingen verwelkomd door klanten," legt Zoboli uit.

Telen met respect voor de natuur

Sinds de oprichting van Società Agricola Gandini Antonio in de jaren 1950, heeft het bedrijf zijn landbouwmethoden gebaseerd op criteria die rekening houden met het milieu, de mensen en de kwaliteit van het product. Het bedrijf bouwde zijn eerste kassen in de jaren '90 voor het kweken van tomaten met behulp van innovatieve productietechnieken. Vandaag de dag stelt dit ons in staat om het hele jaar door een consistente kwaliteit te bieden die veilig en duurzaam is op onze 14 hectare aan hightech kassen en andere productielocaties", voegt Zoboli toe.

Gezamenlijke zoektocht naar oplossingen

Sinds de komst van Tuta absoluta in onze gebieden, hebben we problemen gehad met de chemische bestrijding van deze plaag in onze tomaten teelten. Het probleem werd erger met het verbod op verschillende chemische producten, terwijl de vraag naar producten met weinig of geen residuen gestaag groeide", legt Zoboli uit. Om deze redenen hebben we tests uitgevoerd met verschillende producten, waaronder nematoden. Omdat we al klant waren bij Koppert voor hun hommels en andere nuttige organismen, besloten we in het voorjaar van 2020 het nematode Steinernema feltiae te gebruiken. De resultaten waren goed en er was geen residu.

Systemisch gebruik voor nematoden

We zijn toen systematisch nematoden gaan gebruiken. We vonden het een goed idee om het milieu zo min mogelijk te belasten en we wilden onze klanten veilige en duurzame producten aanbieden", vervolgt Zoboli. Het is beter om ze te gebruiken wanneer de larven klein zijn om hun effect te maximaliseren. Als het moment daar is, passen we ze 3 keer toe met een interval van 5 dagen. We bespuiten ze op de tomaat in een dosering van 3 miljard per hectare. We geven er de voorkeur aan om ze 's avonds toe te passen, zodat de bladeren langer nat blijven en de nematoden meer tijd hebben om hun doel te bereiken. We hebben tussen februari en mei verschillende behandelingscycli toegepast in onze verwarmde kassen en we zullen dit najaar waarschijnlijk meer behandelingen toepassen als de Tuta weer een groot probleem wordt.

Samen met de technische adviseurs van Koppert hebben we een toepassingsprotocol ontwikkeld waarmee we een maximale effectiviteit kunnen bereiken. De gewassen zijn nu sterk en gezond en de Tuta absoluta is niet meer zo'n groot probleem dankzij de uitgebreide aanpak die we samen met de Koppert-deskundigen hebben ontwikkeld", besluit Zoboli.