Macrolophus pygmaeus

Macrolophus pygmaeus voor plaagbestrijding

Macrolophus pygmaeus is een belangrijke roofwants voor biologische bestrijding van wittevlieg, Tuta absoluta en spintmijten. Dit nuttige insect wordt veel gebruikt in programma's voor geïntegreerde gewasbescherming in tomaat. Volwassen Macrolophus pygmaeus zijn kleine, slanke roofwantsen met opvallende zwarte markeringen, terwijl de nimfen lichtgroen zijn met rode ogen. Zowel de volwassenen als de nimfen zijn vraatzuchtige predatoren die zich kunnen voeden met verschillende soorten plagen. De natuurlijke vijand Macrolophus pygmaeus is effectief bij plaagbestrijding en heeft een minimale invloed op niet-doelorganismen. Hij biedt telers een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor het beheer van plaagpopulaties van insecten.

De roofwants Macrolophus pygmaeus wordt gebruikt voor de bestrijding van de volgende plagen:

Hoe Te Gebruiken Macrolophus pygmaeus

Introduceer Mirical aan het begin van het groeiseizoen en zorg voorEntofooden/ofArtefeedals voedselbron, omdat de populatie roofwantsen tijd nodig heeft om zich te vestigen en te ontwikkelen. Mirical kan ook overleven op plantensap, maar de afwezigheid van dierlijke prederen vertraagt de opbouw van de populatie aanzienlijk.

De dosering van Mirical/Mirical-N is afhankelijk van het klimaat, gewas en de verwachte plaagdichtheid en moet altijd worden aangepast aan de specifieke situatie. Voor Mirical: Begin preventief met de introductie. Introductiesnelheden bereiken doorgaans 0,25-5 perm2/uitzetting. Introducties moeten na 2 weken worden herhaald. Voor Mirical-N: Introductiesnelheden variëren meestal van 10-50 perm2/uitzetting. Het uitzetten moet ten minste twee keer worden herhaald.

Neem contact op met een Koppert-adviseur of een erkende distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie.

  • Kartonnen dienblad

    Kartonnen dienblad

    • Open de verpakking voorzichtig in de kas.
    • Verdeel de inhoud van een verpakking over 10 introductiepunten door 1 kartonnen strook per plant op te hangen en aan het eind eventueel achtergebleven M. pygmaeus uit de tray in het gewas te schudden.
    • Hang de kartonnen strips over de stengel van een volgroeid blad aan de bovenkant van de plant.
    • De Macrolophus zal uit de kartonnen strips klimmen en zich door het gewas verspreiden.
  • Fles

    Fles

    • Strooi het materiaal op schone, droge steenwolplaten, in Diboxen of op bladeren. Zorg ervoor dat het materiaal minstens een paar uur niet wordt verstoord.
    • Uitzetten in clusters van minstens 50 roofwantsen
    • Maak 6-10 distributiepunten per fles
    • Spreid het materiaal dun uit (maximaal 1 cm dik) zodat de roofwantsen uit het dragermateriaal kunnen komen.

Beste omstandigheden voor gebruik van Macrolophus pygmaeus

Optimale temperaturen voor Mirical liggen boven de 20°C/68°F, lagere temperaturen vertragen de ontwikkeling vanMacrolophus pygmaeusaanzienlijk.

Eetgedrag van Macrolophus pygmaeus

Hoewel Macrolophus pygmaeus zich bij voorkeur voedt met wittevlieg, eet hij ook bladluizen, spint, motteneieren en kleine rupsen, evenals de larven van mineervlieglarven. Als de wants in grote aantallen aanwezig is in een gewas, kan hij aanzienlijk bijdragen aan de plaagbestrijding. Hoewel plantensap nodig is voor een goede ontwikkeling van Macrolophus pygmaeus , is het onvoldoende voor een volledige ontwikkeling van een populatie. Als vrouwtjes zich alleen met plantensap kunnen voeden, leggen ze veel minder eitjes en zullen de nimfen (als ze ook geen levende prooi meer hebben) sterven. Het consumeren van plantensap kan echter schade veroorzaken aan gewassen zoals bepaalde tomatensoorten en gerbera. Omstandigheden die het ontstaan van dergelijke problemen bevorderen zijn een tekort aan prooi, een hoge populatie wantsen (meer dan 100-150 per plant) en een zwak gewas. Meer kwetsbare tomatensoorten zijn gevoeliger voor schade. Bij tomaat kunnen er misvormingen optreden tijdens de vruchtzetting en bij gerbera kunnen er misvormde bloemen verschijnen. Gebruik voor gerbera wordt daarom afgeraden, en in gewassen met cherrytomaten is voorzichtigheid geboden.

Levenscyclus van Macrolophus pygmaeus

De levenscyclus van Macrolophus pygmaeus bestaat uit een eistadium, vijf nimfeninstars en het volwassen insect. Volwassen vrouwtjes zijn 3,0-3,6 mm lang en de mannetjes 2,9-3,1 mm. Ze zijn slank met lange poten en antennen. De wantsen zijn groen met hier en daar een kleine zwarte tekening: het eerste antennesegment is zwart en achter de ogen loopt een zwarte streep. Het eerste deel van de voorvleugels is transparant, zachtgroen met een kleine zwarte vlek in het midden. Het achterste deel is kleurloos met een vage bruine vlek. Macrolophus pygmaeus heeft grote bruine, halfronde samengestelde ogen die duidelijk zichtbaar zijn aan de zijkanten van de kop. De wants heeft doordringende, zuigende monddelen. Vrouwtjes hebben een groot, afgerond achterlijf waarin de legboor zichtbaar is. Mannetjes zijn iets kleiner dan vrouwtjes en hebben een dun achterlijf.