Bemisia tabaci

Tabakswittevlieg

Algemeen

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) behoort tot de familie Aleyrodidae en de subfamilie Aleyrodinae. Het insect is voor het eerst geïdentificeerd op tabak in Griekenland in 1889, vandaar de naam tabaci. Vervolgens is de soort aangetroffen in de meeste tropische en subtropische landen in de wereld. Waarschijnlijk is het insect oorspronkelijk afkomstig uit een tropisch of subtropisch gebied, mogelijk Pakistan.

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) heeft enorm veel waardplanten. Het insect wordt over de hele wereld op de meest uiteenlopende gewassen aangetroffen. Met name in (sub)tropische gebieden veroorzaakt hij schade. De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is gevreesd doordat hij een grote mate van resistentie heeft tegen vele insecticiden en doordat hij virussen kan overdragen.

About Tobacco whitefly

Play

Levenscyclus en uiterlijk van de tabakswittevlieg

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) doorloopt 6 ontwikkelingsstadia, namelijk een eistadium, 4 larvenstadia (waarvan het laatste vaak pop wordt genoemd, alhoewel dat strikt genomen niet klopt), en het volwassen insect. De larven zitten aan de onderkant van jonge bladeren en zijn ovaal van vorm. Larven in het eerste stadium (‘crawlers’) kunnen zich verplaatsen. Vanaf het tweede larvenstadium zitten de larven vast op het blad. Het vierde larvenstadium ontwikkelt zich tot een gele, bijna ronde zogenaamde pop, waarin de rode ogen en witte vleugels van de adult al duidelijk te zien zijn. Deze poppen zitten op de oudste bladeren.

De adult kruipt uit de pop via een T-vormige breuklijn. De volwassen witte vliegen zitten vaak verspreid over de hele plant waar ze hun eieren leggen. Daarom kunnen alle verschillende ontwikkelingsstadia bij elkaar te vinden zijn op één blad. Als een aangetaste plant wordt geschud, vliegen de adulten eerst op om vervolgens terug te keren naar de onderkant van de bladeren. De volwassen tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) heeft goed ontwikkelde stekend-zuigende monddelen en begint na het uitkomen al snel plantensappen te zuigen. Het insect is bedekt met een dun laagje witte wasachtige substantie.

De volwassen tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) lijkt veel op de kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum), maar is iets kleiner en geler. Verder staan de vleugels van tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) verticaal (parallel) langs het lichaam, terwijl de vleugels van kaswittevlieg horizontaal (als een driehoekje) staan.