Myzus persicae subsp. nicotianae

Tabaksperzikluis

Algemeen

De tabaksperzikluis (Myzus persicae subsp. nicotianae) is waarschijnlijk in het Verre Oosten ontstaan uit de groene perzikluis en is vooral een plaag op tabak in zowel de Verenigde Staten als Zuid-Amerika. De tabaksperzikluis (Myzus persicae subsp. nicotianae) komt ook in diverse kasgewassen voor, zoals in paprika, aubergine, chrysant en diverse potplanten en snijbloemen.

Over de tabaksperzikluis

Play

Levenscyclus en uiterlijk van de tabaksperzikluis

Bladluizen hebben een ingewikkelde levenscyclus, met zowel gevleugelde als ongevleugelde adulten. De bladluizen vertonen ook een grote verscheidenheid in kleur. Bij ongeslachtelijke voortplanting worden de bladluizen geboren als jonge nimfen. Ze beginnen zich meteen te voeden met plantensap en groeien snel. Bladluizen vervellen vier keer voordat ze het volwassen stadium bereiken. Elke keer blijft er een witte vervellingshuid achter die hun aanwezigheid in het gewas verraadt.

De vleugelloze tabaksperzikluizen (Myzus persicae subsp. nicotianae) zijn altijd roze of rood. Ze zijn mat, nooit glimmend. Gevleugelde exemplaren hebben een bruinzwarte kop en borststuk en een roodachtig achterlijf. Er zit een donkerbruine vlek midden op hun achterlijf en er lopen enkele zwarte dwarsbanden over hun lichaam. De bladluizen zijn 1,2-2,3 mm lang. Hun antennen zijn 0,7-1,0 keer zo lang als hun lichaam en reiken tot aan de sifonen.