Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 08, 2021

Succesvolle bestrijding van Fusarium in vollegrondssla met Trianum

Succesvolle bestrijding van Fusarium in vollegrondssla met Trianum

Italiaanse slatelers Stelio Porrini en Fabrizio Cimarrosti verminderen het gebruik van chemicaliën aanzienlijk en verbeteren de gezondheid van hun gewassen dankzij Trianum.

porrinicimarrosti.jpg

Guidizzolo in Noord-Italië is een belangrijke plaats voor de productie van bladgroenten. Bijna 400 ha is bestemd voor de productie van sla in de volle grond en in tunnels. Hier, evenals in andere belangrijke gebieden voor de productie van bladgroenten, wordt Fusarium oxysporum f. sp. lactucae beschouwd als een van de grootste beperkende factoren voor de commerciële productie van sla tijdens het zomerseizoen. Deze ziekteverwekker, die voor het eerst in Japan werd aangetroffen, is nu ook aanwezig in de VS en in verschillende EU-landen, waaronder België, Italië, Nederland en Portugal.

Trianum_Lattuga.jpg

Betrouwbaar biologisch fungicide

‘Dankzij Trianum kan ik Fusarium en Sclerotinia nu tegelijk bestrijden, zonder dat ik een chemisch fungicide nodig heb’, aldus Fabrizio Cimarrosti. ‘Om de goede werking van Trichoderma in het veld te vergroten, besloot ik Trianum in de kwekerij toe te passen, zodat zodra de planten worden verplant, het wortelgestel al goed gekoloniseerd en beschermd is.’ Dit is vooral van belang bij het verplanten in de zomer, wanneer het hoge inoculum van de ziekteverwekker in de grond en de temperaturen ernstige aanvallen van Fusarium in de hand werken. ‘Sinds ik Trianum gebruik, kan ik de chemische input in mijn gewas aanzienlijk verminderen’, vervolgt Stelio Porrini.

WhatsApp_Image_2021-05-27_at_16.56.52.jpeg

Een dubbele formulering voor elke situatie

Trianum is verkrijgbaar als microkorrel (Trianum-G) en als spuitkorrel (Trianum-P): zo kunnen telers het product toepassen met de verschillende machines die zij hebben en vertrouwen op de goede werkzaamheid van T. harzianum T22.

‘Ideaal dat Trianum in twee verschillende varianten verkrijgbaar is’, zegt Stelio Porrini. ‘Bij het verplanten in de volle grond, in de lente- en zomerperiode, gebruik ik Trianum-G in de microgranulator, zodat het wortelgestel van de nieuwe planten rechtstreeks in contact komt met het product. In de winterperiode, wanneer de productie naar tunnels wordt verplaatst, gebruik ik Trianum-P. Het is in deze omstandigheden gemakkelijker en effectiever om het product te gebruiken via het irrigatiesysteem of met een spuitboom direct na het verplanten.’

Trianum_lettuce_roots.jpeg

Gezond gewas

Het is algemeen bekend dat Trianum de opname van voedingsstoffen en water verbetert; bovendien verhoogt het de weerstand van de plant tegen suboptimale klimatologische en agronomische omstandigheden.

‘We gebruiken Trianum nu al meer dan vier jaar en de effecten op de gewassen zijn duidelijk zichtbaar: de planten zien er gezonder uit, vertonen een betere beworteling en een grotere ontwikkeling van het bovengrondse deel’, besluiten Stelio en Fabrizio.

Aanbevolen voor jou