Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 08, 2021

Trianum beschermt en geeft gezonde start aan vollegrondsgewassen

Trianum beschermt en geeft gezonde start aan vollegrondsgewassen

Het nieuwe teeltseizoen gaat al weer start. De eerste vroege wortelen worden gezaaid en de eerste plantuien gaan de grond al in. Over een aantal weken zal ook al begonnen worden met de opkweek van prei en zal –als het weer het toelaat- het zaaien en poten van de meeste akkerbouw- en vollegrondsgroentegewassen van start gaan.

uienveld_horiver_2.jpg

De afgelopen jaren zien we dat de beheersing van grondgebonden ziektes een steeds grotere uitdaging wordt in vollegrondsteelten als wortel, prei, ui, spinazie en bieten. Door intensieve teeltplannen en steeds extremere weersomstandigheden kunnen schimmelziektes als Fusarium, Pythium en Rhizoctonia zorgen voor plantuitval en kwaliteitsverlies van het product. Daarnaast wordt het met het verdwijnen van zaadcoatings en fungicides steeds lastiger om deze ziektes afdoende te beheersen.

Bodemgebonden schimmels slaan met name toe vlak na kieming, wanneer de plantjes nog geen voldoende werkend afweersysteem hebben; en in stress-situaties veroorzaakt door bijvoorbeeld ongunstige groeiomstandigheden, of een (tijdelijk) tekort aan nutriënten. Om bodemgebonden ziektes onder controle te houden, is het daarom zaak om te streven naar een goede bodemstructuur en een uitgebalanceerd bodemleven.

Het weer blijft echter onvoorspelbaar en bodemleven vaak nog ongrijpbaar. Ieder extra steuntje in de rug is voor uw gewas daarom altijd welkom en een product als Trianum kan hierbij helpen. Door bij het zaaien of planten Trianum toe te passen, biedt u de plant extra bescherming tegen bodempathogenen. De goedaardige schimmel Trichoderma harzianum T22, bouwt namelijk een beschermende biofilm op rond de wortels van de plant. Trianum gaat op deze manier direct de concurrentie aan met ongewenste indringers. Verder heeft de schimmel plantversterkende eigenschappen en helpt deze bij de opname van nutriënten.

Door de jaren heen heeft Trianum zich bewezen in vele teelten, waaronder ui, wortel, prei, spinazie en aardappel.