Autographa gamma

Gamma-uil

Algemeen

De gamma-uil (Autographa gamma) is een trekvlinder die in de zomer naar Noord-Europa komt. Tot in november is hij daar waar te nemen, daarna trekt hij terug naar Zuid-Europa voor de wintermaanden. De motten kunnen wel 2000 tot 2500 km ver vliegen. In een gematigd klimaat zijn er één of twee elkaar overlappende generaties van deze soort per jaar, waarvan vooral de tweede vanaf augustus veel schade kan toebrengen aan landbouwgewassen, voornamelijk aan koolsoorten. De gamma-uil (Autographa gamma) voedt zich met planten uit 14 families, en wordt soms ook in diverse bedekte teelten aangetroffen, zoals paprika, sla, boon, chrysant en verscheidene andere siergewassen. De rupsen kunnen vooral in de zomer en herfst aanzienlijke schade veroorzaken.

Levenscyclus en uiterlijk van de gamma-uil

De voorvleugels van de gamma-uil (Autographa gamma) hebben een variabele tekening, van verschillende bruintinten tot grijs. Het meest opvallende kenmerk is de onregelmatig gevormde witte vlek. De achtervleugels zijn bruin met een brede, donkere rand. Het lichaam is lichtbruin en harig. De antennen zijn lang en dun. De motten vliegen zowel overdag als ’s nachts en vaak in grote zwermen. Ze vliegen snel van bloem tot bloem, maar rusten vaak met dakvormig gevouwen vleugels.

Het vrouwtje zet maximaal 2000 eieren af aan de onderkant van de bladeren van de waardplant. Ze worden meestal afzonderlijk, maar soms in kleine groepjes verspreid afgezet. De eieren zijn onregelmatig geribbeld. Ze zijn grijsachtig wit met een blauwgrijze gloed in het midden. De kop van de rups is klein, geelgroen tot bruinachtig groen van kleur met soms een zwart zijlijntje. Het lichaam is bezet met stijve haren en is meestal groenachtig met een lichte zijlijn. Onder deze zijlijn is op elk segment een donkere stip zichtbaar. Op de rug staan afwisselend donkere en lichte strepen. Een typisch kenmerk van deze rups is de slingerende beweging van het bovenlijf. De rupsen zijn ‘s nachts actief. Wanneer de rups volgroeid is, vormt hij een groenachtige tot zwarte pop. Hij spint bladeren tegen elkaar of zoekt hij een geschikte schuilplaats ergens in het kasmateriaal.