Categorie: Persbericht
Publicatiedatum: juni 21, 2021

Biologische oplossing tegen stinkwants in ontwikkeling

Biologische oplossing tegen stinkwants in ontwikkeling

Koppert Biological Systems ontwikkelt een natuurlijke oplossing voor de bestrijding van de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula). Er wordt hard gewerkt om dit product beschikbaar te krijgen in 2022.

Nezara_viridula_Koppert_BIological_Systems-2__1_.jpg

De zuidelijke groene stinkwants teisterde de afgelopen decennium niet-verwarmde paprika-, aubergine- en komkommerkassen in Zuid-Europa en is inmiddels ook aan een opmars bezig in verwarmde hightech kassen in Noord-West- en Centraal-Europa. Het wegvallen van chemische middelen in combinatie met klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat de plaagdruk in de kassen is toegenomen. De bestrijding van de stinkwants is een grote uitdaging en is tot nu toe alleen mogelijk met chemische middelen. Deze chemische middelen verstoren de populaties natuurlijke vijanden die plagen als trips, spint, bladluis en witte vlieg onder controle houden. Er is een mogelijkheid om de stinkwants handmatig uit het gewas te verwijderen. Maar dit is alleen mogelijk bij lage plaagdruk in het gewas en deze techniek heeft daarom tot weinig resultaat geleid.

9_tomaat.jpg

Het Nezara-probleem werd al vroegtijdig door Koppert onderkend. In 2018 werd daarom gestart met onderzoek naar de meest effectieve natuurlijke vijand van de plaag; een Europese sluipwesp die de eieren parasiteert. De eerste veldproeven zijn veelbelovend en tonen aan dat Nezara in de praktijk goed onderdrukt kan worden. Grootschalige veldproeven in verschillende landen zullen deze resultaten dit jaar moeten onderschrijven.

‘’De schade die Nezara veroorzaakt is enorm en zorgt er met regelmaat voor dat gewassen vroegtijdig geruimd moeten worden. De bestrijding van deze plaag is lastig en hier wordt vaak noodgedwongen chemie toegepast. We zijn dan ook erg blij dat we zicht hebben op een natuurlijke oplossing voor onze klanten. Met ons internationale team zetten wij ons volledig in om de teler zo snel mogelijk te voorzien van een passende oplossing tegen Nezara” aldus Bart Sels, Verantwoordelijke Koppert België.