Header image

Bladluisbestrijding met de sluipwesp Aphidius ervi

Aphidius ervi is een sluipwesp die een belangrijke rol speelt in de biologische bestrijding van bladluizen. De natuurlijke vijand Aphidius ervi is op grote schaal gebruikt in verschillende landbouwgebieden over de hele wereld vanwege haar effectiviteit. Een vrouwelijke sluipwesp van Aphidius ervi kan honderden bladluizen parasiteren binnen twee dagen. Aphidius ervi wordt gebruikt voor de bestrijding van de volgende plagen:

De sluipwesp Aphidius ervi is bij Koppert verkrijgbaar als Ervipar.

Beste omstandigheden voor het gebruik van Aphidius ervi

De sluipwesp Aphidius ervi is het meest effectief tussen 20 en 25°C (68 en 77°F). Deze natuurlijke vijand is niet effectief bij temperaturen boven 30°C.

Hoe gebruik je Aphidius ervi

De sluipwesp Aphidius ervi is verkrijgbaar in een fles (Ervipar).

  • Strooi het materiaal uit op steenwol of in Diboxen.
  • Zorg ervoor dat het materiaal droog blijft en minstens een paar dagen niet van de introductieplaats wordt verplaatst

De dosering van Ervipar is afhankelijk van het klimaat, gewas en bladluisdichtheid en moet altijd worden aangepast aan de specifieke situatie. Start de introductie preventief kort na het planten van het gewas. Bereik een introductie van 0,25-2 perm2/uitzetting. Het uitzetten moet wekelijks worden herhaald in de periode dat een bladluisplaag wordt verwacht. Neem contact op met een Koppert-adviseur of een erkende distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie.

Gedrag van de sluipwesp Aphidius ervi

Aphidius ervi vertoont een gespecialiseerd voedingsgedrag dat haar tot een effectieve biologische bestrijder van bladluizen maakt. Zodra de vrouwelijke wesp haar eitjes in een bladluis heeft gelegd, beginnen de larven met hun roofzuchtige activiteit door zich te voeden met het inwendige weefsel van de bladluis. Ze gebruiken hun monddelen om de bladluis te doorboren en haar lichaamsvloeistoffen op te eten, wat uiteindelijk leidt tot de dood van de gastheer. Dit parasitaire proces zorgt ervoor dat de larven van Bladluis ervi tijdens hun ontwikkeling meerdere bladluizen kunnen uitschakelen. De larven zijn zeer efficiënt en hebben een groot aanpassingsvermogen. Hun voedingssnelheid wordt beïnvloed door de dichtheid van de bladluispopulatie. In omgevingen waar bladluizen veel voorkomen, kan Aphidius ervi hun aantal aanzienlijk onderdrukken, waardoor het een waardevol middel is voor geïntegreerde gewasbescherming. Volwassen bladwespen voeden zich niet met bladluizen, maar hebben alleen nectar en water nodig om in leven te blijven.

Levenscyclus en uiterlijk van Aphidius ervi

Bladluis ervi is een zeer donkere bladluisparasitoïde. Het middel is helemaal zwart, zonder strepen. Omdat hij zich in grote bladluissoorten kan ontwikkelen, zijn ze over het algemeen veel groter dan Aphidius colemani of Aphidius matricariae. Als Myzus spp. hun gastheer is, zijn ze echter even groot. Het parasiteergedrag lijkt op dat van Aphidius colemani, maar Aphidius ervi is agressiever en kan zelfs de bladluis achtervolgen om te parasiteren. Hierdoor kan verstoring van bladluiskolonies ernstige gevolgen hebben. De bladluizen kunnen zich door het gewas verspreiden en er is aangetoond dat de sterfte onder bladluizen als gevolg van verstoring door parasitoïden zeer hoog kan zijn. Een geparasiteerde bladluis verandert in een leerachtige, goudbruine mummie.