Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 30, 2020

Duponchelia fovealis de sluipmoordenaar

Duponchelia komt in verschillende sierteeltgewasen voor. De laatste jaren hebben ook steeds meer aardbeitelers kennis gemaakt met deze plaag. Het is een nachtvlinder en dus niet makkelijk waar te nemen. Wanneer het gewas beroerd wordt, kunnen ze wel opvliegen. De volwassen motten zijn makkelijk herkenbaar aan hun lang lichaam dat recht omhoog staat. De larven (rupsen) zijn moeilijker waarneembaar. Ze leven in vochtige middens van zowel rottend als levend plantaardig materiaal. De oudere rupsen kunnen zich in de stam van de plant boren om er weer uit te komen ter hoogte van de plantbasis (plaats tussen hemel en aarde).

Adult form of the Southern European Marshland Pyralid Duponchelia fovealis

Om het waarnemen van de motten te vereenvoudigen adviseren we om Deltatrap + Pherodis op te hangen in het gewas. De mannetjes worden gelokt door het sexferomoon. Gebruik 4 vallen /ha voor monitoring. Wanneer meer vallen gebruikt worden, kan je een groot deel van de mannelijke populatie wegvangen.

Om de rupsen te bestrijden kan het insectenparasitaire aaltje, Steinernema carpocapsae (Capsanem) worden gebruikt. Giet de aaltjes aan, aan de voet van de plant. Gebruik 500 000 aaltjes/m²/behandeling of 10000 aaltjes per liter potgrond. Het beste resultaat wordt gehaald wanneer de behandeling na een week wordt herhaald. Capsanem heeft specifieke toepassingsvoorwaarden.

Capsanem_Koppert_BIological_Systems-2.jpg