Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 27, 2020

De tandem voor een sterker gewas: Trianum+Vidi Parva

Trianum

Trianum bevat sporen van de schimmel Trichoderma harzianum T-22. Deze stam onderscheidt zich van veel andere Trichodermaproducten door zich te ontwikkelen op en rond actieve plantenwortels, zich voedend met de wortelexudaten. Trianum beschermt niet alleen de wortels tegen aanvallen van verschillende bodemschimmels (Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotina, Phytophtora,…), sommigen kan hij zelfs parasiteren en bestrijden (vb. Pythium). Bovendien zorgt deze schimmel voor een betere nutriëntenopname en activeert Trianum ook het immuunsysteem van de plant, waardoor de plant ook bovengronds minder gevoelig wordt aan verschillende ziekten.

Trianum werkt best preventief. Ons advies is dan ook om het van bij het begin (zaai/stek) van de teelt te gebruiken om ziekten geen kans te geven. Afhankelijk van de teeltduur kan één of meerdere herhalingen wenselijk zijn. Deze schimmel ontwikkelt zich goed vanaf 10°C en kan ook, indien nodig, gecombineerd worden met verschillende fungiciden. Raadpleeg onze neveneffecten app voor meer detail.

Trianum is beschikbaar als poeder (Trianum-P) en als granulaat (Trianum GR) en kan dus op verschillende manieren toegepast worden. Vraag uw Koppert consultant naar de meest efficiënte toepassing voor uw teelt.

Trianum is erkend als biologisch fungicide in alle teelten en is dus veel meer dan een biostimulant!

Vidi Parva

Vidi Parva is een biostimulant op basis van zeewierextracten en kruiden. Een belangrijk bestanddeel van Vidi Parva is tryptofaan, een onmisbaar aminozuur waarmee planten auxines (planthormoon) aanmaken. Die auxines stimuleren de planten om meer haarwortels te ontwikkelen, wat leidt tot een betere nutriëntenopname. Dat verhoogt dan o.a. het chlorofylgehalte in de bladeren waardoor de plant sterker groeit en minder gevoelig wordt.

Vidi Parva is dus een perfecte aanvulling op Trianum!

Ons advies is om Vidi Parva in elke bewortelingsfase (begin beworteling bij zaai en stek, (her)inpotten, uitplanten) 2x te spuiten; aangieten kan ook. Langdurig gebruik kan mogelijk “groeiremmend” werken (=compactere groei) en een generatieve sturing geven aan het gewas (sneller en intensiever bloeien).