Hoe bescherm je hommels in de kou

Als de temperaturen tijdens de wintermaanden dalen, hebben hommels het moeilijk om de koude omstandigheden te overleven en productief te blijven. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om de ideale omstandigheden te creëren voor hommels om te gedijen en hun bestuivingsactiviteit te optimaliseren. Voor de beste prestaties van hommels is het cruciaal om de temperatuur in hun nestkast tussen 28-33 °C te houden. Ze hebben hun eigen slimme manieren om deze temperatuur te regelen, door te ventileren bij warmere temperaturen of door het broedsel uit te broeden als het kouder wordt.

Bestuivingsactiviteit en klimaat in evenwicht brengen

Om de beste bestuivingsresultaten te behalen, is het essentieel om de meerderheid van de hommels zich te laten concentreren op hun bestuivingsactiviteiten, in plaats van op het reguleren van het interne klimaat van de hommelkast. Verschillende temperaturen kunnen het gedrag van hommels beïnvloeden:

 • 8-11 °C: Hommels zullen beginnen met foerageren en actief je gewassen bestuiven
 • < 0 °C: Als het extreem koud is, blijven alle hommels binnen of rond de nestkast om het broedsel uit te broeden. Het is cruciaal om het broed in dergelijke omstandigheden te beschermen om schade te voorkomen.

Houd er rekening mee dat de invloed van het klimaat op de bestuiving en de kwaliteit van de kolonie ook tijdgebonden is. Hoe langer ongunstige omstandigheden aanhouden, hoe groter de impact op de hommels en hun prestaties.

Juist klimaat voor hommelbestuiving in kassen

In tunnels of kassen moet de ochtendtemperatuur snel stijgen om de minimale etmaaltemperatuur van 15 ºC te bereiken voor een optimale ontwikkeling van de plant. Als je gewas gezond is en de gemiddelde etmaaltemperatuur minstens 15 ºC is, kun je ervoor zorgen dat er geen problemen zijn met de foerageeractiviteit van de hommels, wat leidt tot efficiënte bestuiving.

Plaatsing van hommelkasten bij lage temperaturen

Tijdens de koudere maanden, van half november tot half februari, wordt het nog belangrijker om de hommelkasten strategisch te plaatsen. Hier zijn enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat hommelkolonies goed gedijen bij lage temperaturen:

 • Warmte is de sleutel
  Plaats de hommelkasten in het warmste deel van de tunnel/kas en zorg ervoor dat ze de ochtendzon vangen. Zorg ervoor dat de nestkast in een beschutte omgeving staat.
 • Blootstelling aan zonlicht
  Plaats de hommelkasten aan de kant die de meeste zon krijgt tijdens koude periodes, zodat ze maximaal aan zonlicht worden blootgesteld.
 • Plaatsing op een hoogte
  Plaats de hommelkasten boven het gewas voor een optimale temperatuurregeling.

Vochtigheid beheren in de winter

Tijdens het ontvochtigen van tunnels/kassen in de winter is het essentieel om de hommels in de gaten te houden. Werkhommels kunnen soms verdwalen door de ventilatieopeningen en niet meer terugkeren. Om dit te voorkomen kunt u waar mogelijk netten gebruiken, of u kunt de hommels tijdelijk voor een korte periode in de kast verzamelen met behulp van ons Wireless Beehome System vlak voordat u gaat ontvochtigen.