Tenuipalpidae

Valse spintmijten

Algemeen

Mijten uit de familie Tenuipalpidae komen wereldwijd voor en kunnen gevonden worden in vele gewassen. Er zijn diverse soorten gesignaleerd, met name in de bedekte sierteelt.

Tenuipalpidae worden valse spintmijten genoemd, omdat ze veel op spintmijten (familie Tetranychidae) lijken. De meeste soorten die schade veroorzaken in de land- en tuinbouw behoren tot de geslachten Brevipalpus en Tenuipalpus. Bekende soorten zijn Tenuipalpus pacificus, die schade veroorzaakt in orchideeën, Brevipalpus phoenicis, Brevipalpus obovatus en Brevipalpus californicus, die wereldwijd zeer algemeen voorkomen en een grote waardplantenreeks hebben.

Levenscyclus en uiterlijk van valse spintmijten

Valse spintmijten (Tenuipalpidae) zijn meestal steenrood tot geel van kleur. Ze hebben dezelfde vorm als kasspint, maar zijn meestal kleiner. De verschillende soorten lijken veel op elkaar. Valse spintmijten doorlopen dezelfde stadia als spintmijten: ei, larve, protonimf, deutonimf en adult. Ze zijn vrij traag en bevinden zich vooral aan de onderkant van de bladeren langs de nerven. De mijten zijn plat en eivormig en ze hebben een netvormig patroon op hun rug. De eieren zijn helderrood en ellipsvormig. Ze worden gewoonlijk in een bladplooi of langs de middennerf gelegd, vaak in dichte clusters van enkele honderden exemplaren.