Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 12, 2020

Buitenteelten veranderen: pionieren in een enorme groeimarkt

Buitenteelten veranderen: pionieren in een enorme groeimarkt

Ook buiten de bedekte tuinbouw zoeken steeds meer ondernemers naar biologische alternatieven voor de chemische gewasbescherming en de gewasvoeding. "Het is pionieren met perspectief in een enorme groeimarkt. Spannend voor de klant en spannend voor ons."

Tim_Bos.PNG

Dat zegt Tim Bos. Hij is accountmanager Agri bij Koppert Biological Systems en verantwoordelijk voor de akkerbouw, de vollegrondsgroenten en hardfruit. Zuid-Nederland en België vormen zijn werkgebied.

Tim ziet in zijn werkterrein een snel groeiende behoefte aan alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. Ook de buitenteelten lopen tegen grenzen aan, legt hij uit. "Ook hier zien de ondernemers het middelenpakket krimpen en zijn er steeds meer restricties aan het gebruik van chemische middelen, terwijl de vraag naar duurzamere producten krachtiger wordt. Dus kijkt deze groep ondernemers rond: waar kan het anders, hoe kan het anders, welke alternatieven zijn er? Zij willen meer van de biologische aanpak weten en steeds vaker komen zij bij ons terecht."

Spical succesvol

Niet zelden kan Koppert deze ondernemers al helpen, want het bedrijf heeft een flink aantal producten voor de buitenteelten in het pakket. Voorbeelden zijn nematoden; zij hebben niet alleen een goede werking tegen bodemplagen, maar worden steeds vaker ook bovengronds ingezet. Dit jaar zijn met nematoden ervaringen opgedaan tegen bijvoorbeeld de uienvlieg, de aspergekever en tripspoppen.

Aardappeltelers hebben veel baat bij Spical. "Om de vier of vijf weken zetten de ondernemers de roofmijt uit aan de randen van hun percelen, waardoor als het ware een barrière om het perceel heen komt te staan en de invlieg stopt. Het werkt: de aantasting is minimaal en chemische bespuitingen tegen het plaaginsect kunnen achterwege blijven. Wij hebben er al veel enthousiaste reacties op gehoord en het product begint steeds beter te lopen."

Stressmomenten in buitenteelten

Trianum is een goedaardige schimmel die de plant beschermt tegen bodemgebonden ziektes. Het product kan worden ingezet in een breed scala aan gewassen, zoals peen, bladgewassen en de witlof(forcerie). In België is dit middel inmiddels ook toegelaten in uien en aardappels. "Daarnaast zien we dat onze gewasondersteunende producten - NatuGro - in de akkerbouw en vollegrondsgroenten van toegevoegde waarde zijn. Door klimaatverandering hebben gewassen steeds vaker met stress te maken; de hete, droge zomers van 2018, 2019 en 2020 waren elk in feite één lang stressmoment."

Dan zijn er nog de biofungiciden Cedress en Cerall, biologische zaadbehandelingen voor graan, erwten en peen. Proradix biedt in de aardappelteelt preventie tegen bodempathogenen.

Tim Bos: "Samen met onze distributeurs in Nederland en België hebben wij het enorm druk. Alleen al de vele vragen die ons gesteld worden: kunnen jullie dit, of hebben jullie dat? Dus vertellen wij ondernemers voortdurend wat wij te bieden hebben en laten we op demovelden de werking van bijvoorbeeld NatuGro en Trianum zien. En natuurlijk zijn we druk bezig bestaande en nieuwe producten in de buitenteelten te testen. Het is pionieren, maar wel pionieren met heel veel perspectief in een enorme groeimarkt. Spannend voor de klant en spannend voor ons."