Categorie: Artikel
Publicatiedatum: februari 10, 2022

Trianum en Vidi Parva bieden cruciale bescherming van aardbeiplant bij verplanting

Trianum en Vidi Parva bieden cruciale bescherming van aardbeiplant bij verplanting

De dagen direct na het verplanten van een een aardbeiplant zijn een sleutelmoment dat de groei en gezondheid ervan gedurende de rest van zijn levenscyclus zal bepalen. In die eerste dagen is de plant kwetsbaar en moet hij worden beschermd tegen bodempathogenen die ziekten overbrengen en ernstige productieverliezen kunnen veroorzaken. De eerste toepassing van Trianum moet tijdens het planten gebeuren en herhaald worden, ongeveer 10 dagen nadat de plant is geplant, en dit aan een dosis van 1 kg/ha. Om een optimaal resultaat te krijgen, kan je Trianum combineren met onze biostimulant Vidi Parva. Vidi Parva stimuleert de wortelgroei en wordt toegepast aan een dosis van 5l/ha.

Om aardbeien goed te beschermen vanaf het moment dat ze worden geplant, adviseren wij om onze biologische fungicide Trianum te gebruiken. Trianum bevat de hybride stam van de schimmel Trichoderma harzianum, waarvan het belangrijkste kenmerk is dat het zich snel aanpast aan alle soorten bodems. Diezelfde stam groeit in een breed temperatuurbereik tussen 8°C en 34 °C en in bodems met een pH waarden tussen 4 en 8,5.

Beschermend schild

Na het aanbrengen koloniseert de nuttige schimmel de wortels van de plant en bouwt snel een beschermend schild dat een dubbele functie vervult:

  • Ten eerste verbetert de schimmel het vermogen van de plant om voedingsstoffen te absorberen aanzienlijk, terwijl ook de ontwikkeling van het wortelstelsel wordt gestimuleerd.
  • Ten tweede voedt de schimmel zich met bodempathogenen die dicht bij de wortel proberen te komen, waardoor de plant effectief wordt beschermd tegen het risico op ziekte.

Door de gezondheid van de plant te verbeteren, is er ook een toename van productie en kwaliteit van het fruit.