Categorie: Artikel
Publicatiedatum: augustus 01, 2022

Een goede start op het aardbeientrayveld

Een goede start op het aardbeientrayveld

Het trayveld seizoen voor de aardbeien is weer begonnen. Geef planten een goede start door de wortelgroei te stimuleren en de wortelpunten te activeren.

Vidi Parva

Onze biostimulant Vidi Parva bevat o.a. tryptofaan, een aminozuur dat onmisbaar is voor een plant voor de natuurlijke aanmaak van auxine. Deze auxine stimuleert de vorming van fijne haarwortels en deze haarwortels bevorderen de opname van voedingselementen. Om deze haarwortels goed te beschermen tegen een aantasting door schadelijke schimmels kan ons biofungicide Trianum ingezet worden. Vidi Parva is samen met Trianum een ideale basis voor een sterk en gezond gewas. Herhaal de toepassing van Vidi Parva in de eerste 3 weken met een dosering van 5 liter per ha. Een goed groeiende plant is de beste basis voor een goede gewasbescherming.

Varenrouwmuglarven bestrijden met nematoden

Sciara-larven, ook wel varenrouwmuglarven genoemd, vormen een serieus probleem op het trayveld. De varenrouwmuglarven vreten wortels aan. Dez wonden die daardoor ontstaan vormen invalspoorten voor ziektes zoals Phytophthora spp, Pythium spp en Pestalotiopsis. Deze schadelijke schimmels kunnen dan weer later in de teelt voor uitval op het trayveld en in de teelt zorgen.

Gebruik het product Entonem voor de bestrijding van deze schadelijke varenrouwmuglarven. Het product bevat het nuttige aaltje Steinernema feltiae. Deze nematoden (aaltjes) gaan na toepassing actief zoeken naar de prooi en dringen deze binnen. De aaltjes voeden zich met de inhoud van de varenrouwmuglarve waardoor deze binnen enkele dagen sterft.

Toepassing

Je kunt Entonem spuiten of inregenen. Let op dat de nozzle groter is dan 0,5 mm (500 micron) en verwijder de filters die kleiner zijn dan 0,3 mm. Spuit de oplossing direct na het klaarmaken. Houd de spuitoplossing in beweging tijdens het spuiten, zodat de aaltjes goed verdeeld blijven. Herhaal de toepassing bij hoge plaagdruk.

Entonem is goed houdbaar. Bewaar het in een gekoelde, donkere en goed geventileerde ruimte bij 2-6 °C. Aaltjes zijn gevoelig voor UV licht. Gebruik ze niet in direct zonlicht en pas ze bij voorkeur in de avond toe.