Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 04, 2021

De sleutel tot het voorkomen van bodemschimmels is preventie

De sleutel tot het voorkomen van bodemschimmels is preventie

Bodemschimmels zijn een bron van ellende. De gevolgen zijn ernstig, omdat de hele plant kan afsterven. Net als alle andere gevallen is voorkomen beter dan genezen.

Als teler moet je dan ook alles uit de kast halen om bodemschimmels zoals Fusarium en Phytophtora te bestrijden.

Enkele cruciale tips als preventie

  • Gooi plantmateriaal aan het einde van het groeiseizoen weg.
  • Begin met schoon plantmateriaal.
  • Vermijd een populatieopbouw van de varenrouwmuglarven tijdens de opkweek op het trayveld.
  • Bescherm het wortelstelsel van het gewas.

Entonem

Larven van de varenrouwmug kunnen wortels aantasten waardoor dit een inganspoort kan zijn voor allerlei pathogene schimmels. Deze kan je makkelijk bestrijden met het aaltje Steiernema Feltiae onze Entonem. Entonem zijn entomopathogene nematoden. Dit zijn nematoden die na toediening actief naar de prooi gaan zoeken en deze binnendringen. Deze voeden zich met de inhoud van de prooi waardoor de larven binnen enkele dagen sterven.

Trianum

Gebruik vanaf het planten Trianum. Trianum bevat sporen van de nuttige schimmel Trichoderma Harzianum stam T-22. Bij een juiste toepassing ontkiemen de Trichoderma-sporen en vormt deze biologische schimmel een mycelium dat langs de wortels groeit en het wortelstelsel van het gewas beschermt tegen ziekten. Hierdoor concurreert het mycelium met ongewenste schimmels en bacteriën, waardoor deze weinig kans krijgen om te ontwikkelen. Het is dus belangrijk om deze op de juiste momenten toe te passen en op de juiste manier.

Trianum is er in twee varianten: als een niet-oplosbaar granulaat op basis van kleideeltjes (Trianum-G) en als wateroplosbaar granulaat (Trianum-P):

  • Trianum-G kan gestrooid of vermengd worden met de grond of het substraat.
  • Trianum-P is een in water oplosbaar poeder. Deze oplossing kun je toedienen via bijvoorbeeld druppelbevloeiing of bespuiting.

Het is dus erg belangrijk om vlak voor het planten trianum-G te mengen in de potgrond of vlak na het planten Trianum-P toe te dienen.

Jouw Koppert consultant weet zeker raad!