Aculops lycopersici

Tomatengalmijt

Algemeen

De tomatengalmijt (Aculops lycopersici, in oude publicaties ook wel Vasates lycopersici, Vasates destructor of Phyllocoptes destructor genoemd) behoort tot de familie Eriophyidae. Deze mijt produceert geen gallen, maar leeft vrij op tomatenplanten. Aculops lycopersici is oorspronkelijk afkomstig uit Australië. Deze mijt is een plaag in tomaten in alle gebieden waar dit gewas wordt geteeld. Andere soorten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) worden in mindere mate aangetast.

Levenscyclus en uiterlijk van de tomatengalmijt

Alle stadia van de tomatengalmijt zijn uitermate klein en lastig waar te nemen. Ze zijn langwerpig (torpedovormig), zacht en gesegmenteerd. Het lichaam lijkt uit twee delen te zijn opgebouwd: de kop met de monddelen en de rest van het lichaam. Ze hebben in alle mobiele stadia slechts twee paar poten, terwijl de overige mijtengroepen vier paar poten bezitten.

De eieren zijn bij benadering 0,05 mm in doorsnede en worden gelegd aan de onderzijde van de bladeren, op de bladstelen en op de stengels onderin de plant. Kort na het leggen zijn ze crèmeachtig wit, maar na verloop van tijd worden ze vlekkerig geel. De mijten hebben twee nimfenstadia, waarvan het eerste ook wel wordt aangeduid als larve, en het tweede als nimf. In het eerste nimfenstadium zijn de mijten doorschijnend wit van kleur en ongeveer 0,1 mm groot. Ze ontwikkelen zich gewoonlijk binnen een dag tot het tweede stadium. Alle levensstadia lijken zeer veel op elkaar. De adulten ontwikkelen zich na circa twee à drie dagen. Ze zijn crèmekleurig tot oranjegeel, wigvormig en zeer klein (circa 0,17 mm groot). De mannetjes zijn iets kleiner dan de vrouwtjes.

Bestrijding van de tomatengalmijt