Thrips setosus

Japanse bloementrips

Algemeen

De Japanse bloementrips (Thrips setosus) is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en Korea en is onlangs geïntroduceerd in Europa. In 2014 werd hij aangetroffen bij een Nederlandse hortensiateler en sindsdien zijn er ook meldingen vanuit diverse andere Europese landen. Momenteel is het een plaag in de bedekte teelt van hortensia's in Nederland en elders in Europa. In Japan is aantasting door deze tripsoort gemeld in vele waardplanten, maar niet in hortensia.

Levenscyclus en uiterlijk van de Japanse bloementrips

De Japanse bloementrips (Thrips setosus) doorloopt zes ontwikkelingsstadia: ei, twee larvenstadia, voorpop, pop en ten slotte het volwassen insect. De eieren van de Japanse bloementrips worden gelegd in de plantenweefsels en de verpopping vindt plaats in de grond. Volwassen vrouwtjes overwinteren in reproductieve diapauze.

Volwassen vrouwtjes zijn ongeveer 1,3 mm groot en een kwart van hun vleugels, vanaf de aanzet, is bleek. Dit deel van hun vleugels contrasteert met het donkerbruin van hun lichaam en de rest van de vleugels. De larven en de volwassen mannetjes zijn geelachtig. De voorpop- en popstadia zijn te herkennen aan de vleugelaanleg. Ze eten niet en bewegen alleen wanneer ze worden gestoord. Bij de adulten zijn de twee paar vleugels volledig ontwikkeld.