Algemeen
Sinds het begin van zijn invasie in 2008/2009 heeft de Suzuki fruitvlieg, ook wel Aziatische fruitvlieg genoemd, zich verspreid in Noord- en Zuid-Amerika en Europa, waar hij grote opbrengstverliezen veroorzaakt in allerlei bessen, frambozen, aardbeien, kersen en druiven.
Levenscyclus en uiterlijk van de Suzuki fruitvlieg
Volwassen Suzuki fruitvliegen zijn klein (ca. 2-3 mm) en hebben een spanwijdte van 6-8 mm. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. Door de grote donkere vlek op elke vleugel zijn ze eenvoudig te onderscheiden van mannetjes van andere Drosophila-soorten en van vrouwtjes van hun eigen soort. De vrouwtjes hebben een sterke, op een zaag gelijkende legboor. Daarmee prikken ze door de buitenkant van de vrucht van de waardplant om er een ei in te leggen. De eieren zijn wit, 0,6 mm lang en 0,2 mm breed. Elk ei heeft twee ademhalingsbuizen die uitsteken uit het fruit. De larven doorlopen drie stadia. In het derde stadium zijn de larven ongeveer 3,9 mm groot. De poppen van Drosophila suzukii zijn geelbruin en 3 mm groot.
In tegenstelling tot overige Drosophila-soorten leggen de vrouwtjes van D. suzukii hun eieren in gezond, onrijp fruit. De larven ontwikkelen zich in het fruit. Ze verpoppen zich geheel of gedeeltelijk in het fruit, of buiten het fruit op de grond.
Schadebeelden
Nadat het ei gelegd is, steken de ademhalingsbuizen uit het fruit, maar deze zijn nauwelijks te zien. Doordat de larven eten van de binnenkant van het fruit, stort het vruchtvlees in. Larven in het fruit maken dit onverkoopbaar, zelfs als het nog niet helemaal kapot is. Doordat D. suzukii het fruit aanprikt om er eieren in te leggen, wordt dit blootgesteld aan secundaire ziekteverwekkers (bijv. bacteriën, schimmels en gisten). Ten slotte kan de verslechtering van de fruitkwaliteit leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor andere Drosophila-soorten. D. suzukii heeft een brede waardplantenreeks, waarbij kleinfruit (bijv. frambozen, bramen, bosbessen, aardbeien) en steenvruchten (bijv. kersen, pruimen) bijzonder vatbaar zijn voor aantasting.