Categorie: Artikel
Publicatiedatum: januari 05, 2021

Zwavel verdampen bij start van biologie? Let toch maar op!

Zwavel verdampen bij start van biologie? Let toch maar op!

Volgens het gezegde is een gewaarschuwd man / vrouw er twee waard en dat klopt ook meestal wel. Een nieuw jaar is voor de meeste telers ook weer de start van een nieuwe teelt. Naargelang het soort gewas en het type teelt dat geplant werd, zal een strategie worden bepaald om biologische gewasbescherming te gaan introduceren. Bij voorkeur in samenspraak met jouw Koppert consultant.

Paprikakweker kwekerij de Westhoek Herenlaand 3 Maasland

Voor de meeste biologische bestrijders geldt het volgende: Let op met het verdampen van zwavel. In de meeste gevallen remt dit de ontwikkeling van de nuttige insecten. En laat dat net zijn wat we willen voorkomen. In sommige gevallen wordt er zelfs geadviseerd om de verdampers de eerste weken of zelfs maanden uit te zetten.

Onderzoek in het verleden heeft dit negatieve effect al meerdere keren aangetoond en ook de ruime praktijkervaring van onze consultants bevestigt dit. Hierin één algemeen advies geven is bijna onmogelijk. Er zijn verschillende factoren die ons advies beïnvloeden zoals: type verdamper, aantal nachten per week, aantal uren per nacht, hoeveelheid verdampers per ha, soort nuttig insect, tijd van het jaar (bijvoorbeeld: wordt er die periode veel verlucht?), enzovoort.

Maak een goede start en bespreek dit onderwerp zeker met je adviseur. Hij / zij kan je hierin het goede advies geven. Het zal je teelt ten goede komen maar zeker ook die waardevolle nuttige insecten die je introduceert.

Je vraagt je dan af of de biologische gewasbescherming het vroeg in de teelt dan alleen redt? In de meeste gevallen wel. Maar aan het begin van de teelt kunnen onze monitoring en scout tools zeker ondersteuning bieden. Hang aan het begin van de teelt Rollertraps, feromonen in onze Deltatrap en Horiver op in het gewas. Deze zullen je voorzien van de nodige inzichten in je teelt en dat maakt dat je de strategie tijdig kan bijsturen mocht dat toch nodig zijn.