Categorie: Artikel
Publicatiedatum: september 24, 2020

Timing is rendement

European crane fly Tipula spp.

Timing is rendement

In deze tijd van het jaar zien we de langpootmuggen weer langs de ramen omhoog komen. De volwassen langpootmuggen (tipula oleracea) hebben twee vluchten in het jaar, van april tot juni en augustus tot oktober.

Ze leven maar enkele dagen, planten zich voort en het vrouwtje legt haar eieren. De eieren worden larven en binnen enkele weken is dit het uitzonderlijk goede moment om nematoden uit te zetten om de larven te bestrijden. De larven (emelten) houden zich overdag schuil en vreten ‘s nachts aan de jonge plantendelen en aan de wortels, voornamelijk in grasvelden, sportvelden en golfbanen. De wortelhals van een jonge plant kan geheel doorgevreten worden. Op het moment dat de larven in het eerste stadium zitten is deze nog erg fragiel en kunnen de nematoden zeer makkelijk binnendringen en het groeiproces stoppen.

Wacht niet tot maart/april; ze worden niet voor niks ‘leather jackets’ genoemd. De huid is straks erg taai om naar binnen te komen en nu moeten ze die ‘jas’ nog ontwikkelen. De aankomende 2-4 weken zijn van cruciaal belang voor de bestrijding. Zet nematoden in en ga voor het hoogst mogelijke rendement, dan heb je straks veel minder zorgen!

Bestrijden met nematoden