Categorie: Artikel
Publicatiedatum: februari 04, 2019

Hommels zijn perfecte bestuivers voor aardbeiteelt

Hommels zijn goede bestuivers van aardbeien. Dit komt omdat ze in staat zijn veel stuifmeel te verplaatsen. Ze zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat actief en vliegen ook bij zwaar bewolkt weer. De Natupol hommels bevorderen de vruchtzetting wat voor een hogere opbrengst zorgt. Het gemiddeld gewicht van de vrucht licht hoger, het aantal misvormde vruchten neemt af en de houdbaarheid van de vruchten verlengt. Conclusie: Bij aardbeien die door hommels zijn bestoven, krijgen de vruchten de beste start! Natupol hommels zijn dan ook een standaardproduct geworden in de teelt van aardbei voor zowel teelten in serres als in plastic tunnels. Ook in openlucht teelten zijn hommels perfect te gebruiken.

Daarentegen loopt ook het aantal in nature voorkomende bestuivers sinds een aantal jaren terug. Het is dus positief dat de aardbeiteler onze Natupol hommels kan gebruiken.

Voor de vroege aardbeisoorten zoals Sonata start het inzetten van hommels al in februari. Vanaf dat de eerste bloemen zichtbaar zijn, raden we aan de eerste hommels los te laten. Wanneer er meer bloemen verschijnen, zet u best wat extra nesten bij.

Het aantal nesten hangt sterk af van het soort gewas en seizoen. Voor meer info kan u terrecht bij uw consultant.