Categorie: Persbericht
Publicatiedatum: augustus 19, 2021

Hommelkasten met een duurzame toekomst

E-mailbanner_Eco-hive_640x300.jpg

Hommelkasten met een duurzame toekomst

Koppert Biological Systems, de marktleider op het gebied van biologische bestrijdingsmiddelen, heeft door duurzaam samen te werken met de natuur een hommelkast voor gewasbestuiving ontwikkeld, waarbij de CO2-voetafdruk van de kast met 52% wordt verkleind door het gebruik van 85% gerecyclede of hernieuwbare materialen.

Met duurzaamheid en samenwerking met de natuur vanaf het begin hoog in het vaandel, produceert het bedrijf al meer dan dertig jaar hommelkasten voor de land- en tuinbouw. De nieuwste verbetering aan de kast is dat deze voornamelijk wordt geproduceerd met hernieuwbare gerecyclede materialen. Het karton dat voor het Natupol-assortiment wordt gebruikt, wordt al sinds enkele jaren gemaakt van gerecycled papier. Meer recentelijk zijn de plastic onderdelen van de nestkast, zoals de deur van het ‘hommelhuis’ en de voering van de nestkast, gemaakt van 100% post-consumer gerecycled plasticafval. De drukinkt die op de buitenkant van de verpakking wordt gebruikt, is vrij van zware metalen.

Duurzame stappen vooruit

Het post-consumer gerecyclede plastic dat voor de Natupol-nestkasten wordt gebruikt, is van een hoogwaardige kwaliteit en is uitgebreid getest om zowel de functionaliteit van het product als de behoeften van de hommels te garanderen. Kopperts leverancier verklaart dat het ‘de ecologische voetafdruk met 52% vermindert, vergeleken met traditionele polymeren van virgin plastic.’ Deze nieuwe productupdate is de volgende stap naar een 100% milieuvriendelijke nestkast.

‘Dit brengt ons een paar stappen dichter bij onze missie om niet-hernieuwbare plastics te vervangen door milieuvriendelijke materialen en de hoeveelheid afval voor telers te verminderen’, aldus Remco Huvermann, productmanager voor Natupol. ‘Het Natupol-assortiment wordt continu kritisch bekeken en de nieuwe duurzame hommelkasten vertegenwoordigen drie jaar onderzoek en ontwikkeling. Bij Koppert stoppen we niet met onze voortdurende duurzaamheidsupgrades.’

Lage milieubelasting

Inspelend op de nationale en internationale duurzaamheidswetgeving, zoals de EU-afvalwetgeving* die sinds 4 maart 2019 van kracht is, zijn er maatregelen genomen om de impact van de Natupol-bijenkasten op het milieu te beperken. Voortdurende R&D-innovatie om de ecologische voetafdruk van Koppert te verkleinen en de groeiende vraag van onze telers naar duurzamere nestkasten, hebben geresulteerd in nestkasten die nu milieuvriendelijker zijn.

De Natupol-kasten werden als een van de eerste in de jaren negentig in de kassen geïntroduceerd en waren een soort ‘ambassadeurs’ voor de biologische bescherming van gewassen, omdat ze ervoor zorgden dat er geen chemische middelen werden gebruikt terwijl de hommels hun belangrijke bestuivingswerk deden. Telers die Natupol-kasten gebruikten, stapten al snel over op biologische oplossingen om plagen en ziekten te bestrijden en ze namen doorslaggevende stappen om hun producten vrij van chemische residuen te houden. De nieuwe milieuvriendelijke hommelkasten zijn een toonbeeld van Kopperts voortdurende missie voor 100% duurzame land- en tuinbouw.

‘Wij geloven dat we oplossingen kunnen vinden voor toekomstige uitdagingen en voor voedselzekerheid kunnen zorgen door duurzaam samen te werken met de natuur’, concludeert Huvermann.

* https://ec.europa.eu/environment/topics/circular-economy/first-circular-economy-action-plan_nl