Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 07, 2022

Periode van bloei en vruchtzetting erg belangrijk voor de productiviteit van uw kersengewas.

Periode van bloei en vruchtzetting erg belangrijk voor de productiviteit van uw kersengewas

De periodes van bloei en vruchtzetting (normaliter de eerste 10 tot 15 dagen na bloei) zijn erg belangrijk voor de productiviteit van uw kersengewas. Een aantal belangrijke cultivars, waaronder Kordia staan erom bekend dat de vruchtzetting –en daarmee de kersenproductie- van jaar tot jaar en van boom tot boom erg wisselend kan zijn. Met name in jaren dat er van nature niet voldoende bestuivers aanwezig zijn (koude, natte bloeiperiodes), of de bomen hinder ondervinden van veel abiotische stress (bijvoorbeeld door extreme temperaturen, droogte of nattigheid), kan vruchtzetting suboptimaal zijn, wat direct kan leiden tot minder productie en mindere vruchtkwaliteit.

Voor een zo goed mogelijke vruchtzetting is het belangrijk om in deze periode op een aantal zaken te letten:

Bestuiving

Veel Kersen-cultivars (waaronder Kordia, Burlat en Merchant) zijn zelf-incompatibel. Dit betekent dat kruisbestuiving tussen verschillende cultivars essentieel is voor een goede vruchtzetting. De eerste bloemen van de bloemclusters geven doorgaans de beste vruchten. Besteedt dus aandacht aan voldoende aanwezigheid van natuurlijke bestuiving in uw boomgaard. Met name bij vroegbloeiende rassen en gedurende koude periodes, heeft uw kersenboomgaard extra baat bij de inzet van hommels, als aanvulling op de al aanwezige bijen en andere bestuivende insecten. Hommels vliegen namelijk al vanaf het moment dat de zon opkomt en bij temperaturen vanaf 8 graden C en zijn ook actief op bewolkte en zelfs regenachtige dagen. Tripol hommelkasten kunnen goed ingezet worden als aanvulling op bijvoorbeeld honingbijen.

Nutriëntenhuishouding

Tijdens de periode van bloei en vruchtzetting heeft uw gewas extra behoefte aan voeding. Denk hierbij naast de macro-elementen (N,P,K) ook zeker aan sporenelementen, zoals Zinc, Magnesium, Borium en IJzer. Veel van deze sporenelementen zijn direct betrokken bij de zetting. Zo is Borium nodig voor de pollen kieming en pollenbuisgroei, en heeft zink een direct effect op de kwaliteit van het stuifmeel.

Energiehuishouding

Bloei en zetting zijn momenten waarbij veel fysiologische processen betrokken zijn en veel hormonale schommelingen plaatsvinden. Dit proces leidt tot een extra hoge energiebehoefte voor uw gewas. Een belangrijke hulp in deze energiebehoefte kan verkregen worden door toepassing van product Vidi Terrum. Dit product is op volledig natuurlijke basis en is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van vruchtdragende gewas tijdens de vruchtzetting. Vidi Terrum bevat een uitgekiende mix van aminozuren, essentiële bouwstenen voor de eiwitten die kersen en andere fruitbomen nodig hebben tijdens bloei en vruchtzetting. Daarnaast bevat Vidi Terrum een aantal sporenelementen, kruidenextracten. Vidi Terrum is vriendelijk voor bestuivende insecten en kan dus ingezet worden tijdens de bloei van uw gewas, precies op het moment dat de boomgaard een extra zetje in de rug kan gebruiken. Uit onafhankelijke proeven, uitgevoerd op Proeftuin Randwijk, is gebleken dat 3 bespuitingen met Vidi Terrum voor een aanzienlijk hoger aantal vruchten en kilo’s per boom zorgen. Download het artikel hier.

Ga voor meer informatie naar onze productpagina's van Tripol en Vidi Terrum, of neem contact op met Tim Bos (Accountmanager Agri) / ons kantoor in Mechelen.