Categorie: news
Publicatiedatum: maart 28, 2019

Hommels doen uitstekende job in fruitaanplantingen

Om een uitstekende bestuiving te verkrijgen zijn bestuivers (insecten) nodig. Ze brengen het stuifmeel van de ene bloem naar de andere. In fruitaanplantingen komen er op korte tijd gigantisch veel bloemen open en moeten we de natuur een handje toesteken door honingbijen en hommels in de boomgaard te plaatsen. Hommels hebben het voordeel dat ze hun eigen temperatuur kunnen regelen en dus minder afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur om actief te zijn. Wat er op neer komt dat hommels ook vliegen bij lagere temperaturen. Speciaal voor de fruitteelt hebben we de zogenaamde Tripol ontwikkeld. Dit zijn drie grote hommelnestenverpakt in een weersbestendige doos. Tripol is zeer  gebruiksvriendelijk: plaats de Tripol in de boomgaard op een plastieken bak en open de drie schuifjes.

Optimale bestuiving van zoete kersen met hommels

In de zoete kersenproductie is een slechtevruchtkwaliteit en vruchtzetting vaak het gevolg van een slechte kruisbestuiving, onder andere door slechte weersomstandigheden in de bloeiperiode en een relatief korte overlappende bloeiperiode van bestuiverbomen. Voor de zoete kers leidt kruisbestuiving met andere rassen in de meeste gevallen tot een hogere en kwalitatief betere opbrengst.

Meerwaarde in appel & peer

Bij de appel- en  peerproductie zijn een slechte vruchtzetting en kleine vruchten vaak het gevolg van een slechte (kruis)bestuiving. In de meeste gevallen leidt kruisbestuiving met andere rassen tot een hogere en kwalitatief betere opbrengst. Uit veldonderzoek is gebleken dat kruisbestuiving door insecten bij de meeste rassen leidt tot een significant betere vruchtzetting en grotere vruchten. Ook voor het parthenocarpe ras Conference, waarin vruchtzetting kan plaatsvinden zonder bestuiving of toediening van groeihormonen, kan kruisbestuiving meer en betere vruchten opleveren.

Verzeker uw goede opbrengst

De hommels die Koppert levert, garanderen een optimaal (kruis)bestuivingsproces, zelfs in minder gunstige weersomstandigheden. Kruisbestuiving van bloemen levert een hogere opbrengst op door:

· Betere vruchtzetting

· Grotere vruchten

· Betere kwaliteit

· Langere houdbaarheid